ΟΗΕ: Αδυνατούν να σπουδάσουν τα κορίτσια 70 χωρών – Αυξημένες οι επιθέσεις, οι απαγωγές και οι βιασμοί

ΟΗΕ: Αδυνατούν να σπουδάσουν τα κορίτσια 70 χωρών – Αυξημένες οι επιθέσεις, οι απαγωγές και οι βιασμοί

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα κορίτσια που θέλουν να σπουδάσουν σε τουλάχιστον 70 χώρες του πλανήτη, μεταξύ αυτών οι Νιγηρία, Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν κ. ά., με την υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ να αναφέρει ότι οι επιθέσεις, όπως η απαγωγή των 300 μαθητριών από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, και η απόπειρα δολοφονίας της Μαλάλα Γιουσαφζάι στο Πακιστάν, είναι ένα ελάχιστο μέρος των όσων περνούν.

Σύμφωνα με τη Βερόνικα Μπίργκα, την επικεφαλής του τμήματος δικαιωμάτων των γυναικών στην υπηρεσία αυτή του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, πολλές από τις επιθέσεις γίνονται εξ ονόματος της θρησκείας ή της παράδοσης, και άλλες συνδέονται με τη δράση συμμοριών.

Η κ. Μπίργκα, παρουσίασε και σχετική έκθεση, σύμφωνα με την οποία τα φαινόμενα βίας αυξάνονται διαρκώς: από τις επιθέσεις με οξύ και δηλητήριο που εξαπολύουν οι Ταλιμπάν στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, μέχρι το την απαγωγή και το βιασμό των κοριτσιών ενός χριστιανικού σχολείου στην Ινδία (το 2013), αλλά και τις νεαρές Σομαλές που τις άρπαξαν από το σχολείο τους και τις υποχρέωσαν να παντρευτούν με μαχητές των Σεμπάμπ το 2010.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οι συνέπειες για τα κορίτσια που στερούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, καθώς «Είναι εκτεθειμένες σε καταναγκαστικούς γάμους, στην εμπορία ανθρώπων και στις χειρότερες μορφές παιδικής δουλείας».
Σχόλια