ΟΗΕ: Να μεταφερθούν το ταχύτερο δυνατό οι πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα

ΟΗΕ: Να μεταφερθούν το ταχύτερο δυνατό οι πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα

Έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση, να μεταφέρει το ταχύτερο δυνατό στην ηπειρωτική χώρα τους πρόσφυγες που παραμένουν στα νησιά, απηύθυνε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, Έιντριαν Έντουαρντς, μιλώντας στη Γενεύη, σημείωσε πως οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων στα ελληνικά νησιά παραμένουν κακές, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η επιδείνωση του καιρού που προβλέπεται για τις ερχόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Έντουαρντς ανέφερε πως η κατάσταση στη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, ενώ αναφερόμενος στο κύριο εμπόδιο στη μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, τον αργό ρυθμό διεκπεραίωσης των αιτημάτων ασύλου όπως σημείωσε ο ίδιος, ο κ. Έντουαρντς τόνισε ότι οι καθυστερήσεις στη διαδικασία ταυτοποίησης των πλέον ευάλωτων αφιχθέντων και στην καταγραφή τους έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υπερσυγκέντρωσης προσφύγων στους νησιωτικούς καταυλισμούς.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, στα ελληνικά νησιά φιλοξενούνται 15.560 άνθρωποι.

Σχόλια