ΟΗΕ: Προσχεδιασμένη η δολοφονία Κασόγκι

ΟΗΕ: Προσχεδιασμένη η δολοφονία Κασόγκι

«Προμελετημένο έγκλημα, σχεδιασμένο» από Σαουδάραβες αξιωματούχους, με δράστες πράκτορες από το Ριάντ, ήταν η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, σύμφωνα με ανακοίνωση έρευνας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η οποία προσθέτει ότι το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δημιούργησε σοβαρά εμπόδια και καθυστέρησε το έργο των τουρκικών εισαγγελικών αρχών γύρω από τον θάνατο του Κασόγκι.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο επικεφαλής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαρετίν Αλτούν, ανέφερε ότι «η πλήρης έλλειψη διαφάνειας» από μέρους Σαουδαράβων αξιωματούχων είναι πολύ ανησυχητική και πλήττει την αξιοπιστία τους.

Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στο εσωτερικό του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, από ομάδα Σαουδαράβων πρακτόρων, στις 2 Οκτωβρίου. Οι αποκαλύψεις γύρω από το έγκλημα αμαύρωσαν την εικόνα του διαδόχου του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. «Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν υπήρξαν ειλικρινείς στις επαφές τους με τους Τούρκους ομολόγους τους και με τη διεθνή κοινότητα. Το Ριάντ οφείλει να εκδώσει τους δολοφόνους του Τζαμάλ Κασόγκι στην Τουρκία, για να δικασθούν για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης», είπε ο κ. Αλτούν. Η Σαουδική Αραβία έχει αρνηθεί να παραδώσει τους έντεκα υπόπτους υπηκόους της, πέντε από τους οποίους αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή στη χώρα τους.

 


Σχόλια