ΟΗΕ: Ζητεί προστασία νοσοκομείων κατά τη διάρκεια συγκρούσεων

ΟΗΕ: Ζητεί προστασία νοσοκομείων κατά τη διάρκεια συγκρούσεων

Ψήφισμα με το οποίο επαναλαμβάνει ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και οι εγκαταστάσεις παροχής ιατρικής φροντίδας πρέπει να προστατεύονται υποχρεωτικά κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, υιοθέτησε την Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα μετά από τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων και κλινικών στη Συρία, την Υεμένη και το Αφγανιστάν και υπενθυμίζει ότι τέτοιες επιθέσεις μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.
Το ψήφισμα επεξεργάστηκαν κυρίως η Νέα Ζηλανδία, η Αίγυπτος, η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Μάιο, η Ισπανία και η Ουρουγουάη.

Μια κλινική καταστράφηκε την Παρασκευή στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας, τέσσερις ημέρες μετά τον βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου στην ίδια πόλη από το συριακό καθεστώς, στον οποίο σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι.

Τον Οκτώβριο του 2015, σε αμερικανική επιδρομή εναντίον νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στην Κουντούζ του Αφγανιστάν είχαν σκοτωθεί 42 άνθρωποι.

Το Συμβούλιο καταγγέλλει συχνά τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων, στο πλαίσιο γενικότερων αποφάσεων, αλλά αυτό είναι το πρώτο ψήφισμά του για το συγκεκριμένο θέμα.Σχόλια