Ολάντ: Η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας να μπει στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων

Ολάντ: Η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας να μπει στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων

Την επιθυμία του να τεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα η ελάφρυνση του χρέους, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, ο κ. Ολάντ δήλωσε: «Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, μια χώρα της οποίας ο πολιτισμός μας φωτίζει ακόμη. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω τώρα ν’ αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του, παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ενοποίηση της Γερμανίας.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ένας θαρραλέος πολιτικός και θέλησε να συμβουλευτεί τον λαό του πριν συμφωνήσει για το πρόγραμμα. Τώρα ελπίζω να αρχίσουμε να μιλάμε και για το χρέος», πρόσθεσε.

«Οι διαπραγματεύσεις (με την Αθήνα) ήταν επίπονες και εμείς συμμετείχαμε κατά το μέρος που μας αναλογούσε. Θα μπορούσαν να έχουν αποτύχει και αυτό θα ήταν κάτι παραπάνω από μια αποτυχία, θα ήταν μια αποκήρυξη των αμοιβαίων ευθυνών μας», τόνισε ακόμη, ενώ επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις που αποτελούν η χρηματοπιστωτική κρίση, η μετεξέλιξή της σε ανθρωπιστική, οι μεταναστευτικές ροές και η τρομοκρατία, με «ευθύνη, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα», τρεις αρχές που επανέλαβε με έμφαση.

Τέλος, αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Ολάντ υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται κοινή συνοριοφυλακή και κοινή ακτοφυλακή προκειμένου να υπερασπιστεί τη περιοχή Σένγκεν.Σχόλια