Ολάντ σε Παυλόπουλο: «H Γαλλία είναι φίλος της Ελλάδας»,

Ολάντ σε Παυλόπουλο: «H Γαλλία είναι φίλος της Ελλάδας»,

Συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Γάλλου Προέδρου πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο , με κεντρικό θέμα το ζήτημα του χρέους, του προσφυγικού και του Κυπριακού.

Σε δήλωση του ο κ. Ολάντ τόνισε πως: «η Γαλλία είναι φίλος της Ελλάδας», τόνισε την ανάγκη να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος και αναφερόμενος στο προσφυγικό υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα».

Στην αρχή της ιδιαίτερα θερμής συνάντησης εμπρός στης δημοσιογράφους, πρώτος μίλησε ο Έλληνας Πρόεδρος, κ. Παυλόπολους λέγοντας τα εξής:

«Κύριε πρόεδρε σας υποδεχόμαστε εκ μέρους του ελληνικού λαού  σαν ένα μεγάλο ηγέτη και επικεφαλής ενός μεγάλου εθνους, της Γαλλίας. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για ότι έχετε πράξει υπερ της Ελλάδας των τελευταίο καιρό και σας επιβεβαιώνω ότι αν και είναι εξαιρετικές οι σχέσεις μας με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, ποτέ δεν κρύψαμε την ιδιαίτερη σχέση μας με την Γαλλία.

Θεωρούμε πάντοτε την Γαλλία θεμελιώδη πυλώνα της Ευρώπης και βασικό άξονα της Ευρωπαϊκής πολιτικής. Θα εργαστούμε με όλους τους εταιρίους για να μπορέσουμε σιγά σιγά για αλλάξουμε την πολιτική της Ευρώπης έτσι ώστε να στραφεί προς τον άνθρωπο. Γιατι η Ευρώπη είναι πρέπει να είναι στραμένη προς τον άνθρωπο και όχι προς την οικονομία. Θα πρέπει να ξαναβρούμε τον δρόμο προς το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Εμείς θα τηρήσουμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες αλλαγές, γιατί δεν πρέπει να μείνουμε σε τόσο αυστηρές πολιτικές λιτότητας. Αλλά να προχωρήσουμε και σε αλλαγές στο χρέος, πάντα όμως με σεβασμό στον ESM και τις διαδικασίες όπως έχουν ερμηνευτεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά το προσφυγικό ζήτημα. Μόνο όσοι δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα στο Αιγαίο, τι έχει προσφέρει ο ελληνικός λαός, μπορούν να έχουν αιτιάσεις για τον χειρισμό του προσφυγικού από την πλευρά της Ελλάδας. Το ζήτημα πρέπει να λυθεί με αλληλεγγύη και συνεργασία. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορα της ΕΕ όπως ορίζονται από τα κράτη μέλη, και αυτό είναι ένα βασικό ζήτημα. Και από την άλλη πλευρά πρέπει να προφυλάξουμε τον άνθρωπο, γιατί οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι και πρέπει να διαφυλάξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατική αξιοπρέπεια.

Εάν δεν σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία δεν πρόκειται να λυθεί το προσφυγικό. Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η πολιτική της ΕΕ να σταματήσει ο πόλεμος και η Γαλλία μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα να σταματήσει ένας πόλεμος που δεν ταιριάζει στα σύχρονα δημοκρατικά δεδομένα της Ευρώπης.

Τελευταίο θέμα το οποίο είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για εμάς τους Έλληνες, το Κυπριακό. Όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν πρέπει να δεχθούμε άλλο την παράταση αυτής της κατάστασης. Και πρέπει να βρεθεί μια λύση που να εξασφαλίζει την ενιαία κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απρόσκοπτη πορεία της εντός της ΕΕ.

Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι όλες οι προσπάθειες που κάνατε να αποδώσουν. Οι Έλληνες θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, θα τηρήσουμε της υποσχέσεις μας και η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρώπη».

Aπό την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε: «Κύριε πρόεδρε σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Η οποία έχει έρθει την επομένη της εκλογής σας, όταν η Ελλάδα βρισκόταν μπροστά από πολύ σημαντικές αποφάσεις. Η Ελλάδα έδειξε ότι ήθελε να μείνει στην Ευρώπη και εμείς δείξαμε την αλλυλεγγύη μας. Ο δικός σας ρόλος ήταν σημαντικός καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συνεργαστούν για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

Η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα. Τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα και η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα; Η Γαλλία πάντα ήταν σε όλες τις πολύ σημαντικές στιγμές της ιστορίας της στο πλευρό της Ελλάδας. Είναι και αυτή μία χώρα που ζητά να παραμείνει η Ελλάδα πιστή στις δεσμεύσεις της. Μπορεί να πείσει τους υπόλοιπους της ΕΕ να πάρει τις σωστές αποφάσεις όπως φάνηκε στην Σύνοδο Κορυφής στις 13 Ιουλίου.

Γνωρίζουμε τις προσπάθειες του λαού, τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ακόμα και τους τελευταίους μήνες, θα χρειαστούν όμως και άλλες προσπάθειες. Το επόμενο βήμα θα είναι για το χρέος που πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα.

Η επίσκεψή μου όμως σήμερα έχει έναν άλλο σκοπό. Μπορούμε να πείσουμε γαλλικές εταιρίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Γιατί φυσικά το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας, και όχι μόνο η δημοσιονομική πειθαρχία. Βρίσκομαι στη χώρα σας επικεφαλής αντιπροσωπείας επιχειρηματιών και βουλευτών όλων των παρατάξεων. Και λέω ότι αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα όχι μόνο έρχεται διακοπές στη χώρα αλλά επενδύει και στην Ελλάδα.

Φυσικά έχουμε στην Ελλάδα σε μία σημαντική στιγμή, σχετικά με το προσφυγικό. Δεκάδες χιλιάδες φτάνουν στις ακτές της Ελλάδας, Βοηθώντας την Ελλάδα βοηθάμε την Ευρώπη. Υποστηρίζουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δημιουργώντας υποδομές και υποστηρίζοντας την επαναπροώθηση των μεταναστών. Και φυσικά αν υπάρχουν τόσοι πρόσφυγες στην Ευρώπη οφείλεται στον πόλεμο της Συρίας. Πάνω από 4 εκατομμύρια βρίσκονται εκτοπισμένοι τα τελευταία χρόνια. Οι άνθρωποι περιφέρονται στην Ευρώπη με τους τελευταίους βομβαρδισμούς να έχουν διώξει ακόμα περισσότερους προς την Ευρώπη. Η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτκή, με εμπλοκή όλων των γειτόνων. Αλλά παράλληλα θα πρέπει να καταπολεμήσουμε και την Ισλαμική τρομοκρατία.

Όσο για το Κυπριακό είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα. Και πρέπει να στηρίξουμε όλες τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε μέσω διαλόγου να φτάσουμε σε λύση».Σχόλια