Ολάντ: Σεβασμός στο λαό, αλλά και στους κανόνες – Τσίπρας: Δεν απειλούμε την Ευρώπη, είμαστε όλοι συγκάτοικοι

Ολάντ: Σεβασμός στο λαό, αλλά και στους κανόνες – Τσίπρας: Δεν απειλούμε την Ευρώπη, είμαστε όλοι συγκάτοικοι

Το ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός τόσο στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού, όσο και στους ευρωπαϊκούς κανόνες, επισήμανε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε κοινές δηλώσεις με Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι η λιτότητα δεν είναι η μόνη ανεκτή προοπτική πλέον, και πρόσθεσε για την Ελλάδα ότι «η Γαλλία ετάχθη αλληλέγγυα και θα το δείξει και τις επόμενες ημέρες». Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρξει συμβιβασμός.

Αναλυτικότερα, οι δηλώσεις του κ. Ολάντ:

«Υπάρχει ο σεβασμός στη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, υπάρχει όμως και ο σεβασμός των ευρωπαϊκών κανόνων. Υπάρχουν δεσμεύσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές, κυρίως στο επίπεδο των αρχηγών κρατών. Η μέθοδος είναι ο διάλογος.

Η Ελλάδα μου επισήμανε, μέσω του πρωθυπουργού, τη θέλησή της να μείνει στην ευρωζώνη και να δώσει την απαραίτητη συνοχή στην Ευρώπη. Άρα, ο διάλογος πρέπει να υπάρξει και να ενισχυθεί. Να είναι διαφανής, να εδραιώνει συνθήκες ειρήνης. Με άλλα λόγια, να ορίσουμε ένα πλαίσιο οικονομικό και χρηματοοικονομικό μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Η Γαλλία ετάχθη αλληλέγγυα και θα το δείξει τις επόμενες ημέρες.

Επισημάναμε στον κ. Τσίπρα ότι είμαστε στη διάθεσή του να τον ενημερώσουμε σε θέματα μεταρρυθμίσεων και κυρίως στην οργάνωση του κράτους. Πρέπει να δημιουργηθεί ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα είναι προς όφελος όλων. Μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας υπάρχει μία φιλία και κοινή συλλογιστική για τον πολιτισμό και για τη γνώση. Θα πρέπει να υπάρξουν πολλαπλές συνεργασίες στα πανεπιστήμια και σε άλλους τομείς».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για την Ευρώπη, και ότι η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο, επί τη βάση του οποίου ήδη συζητά με ηγέτες και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μία νέα συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι σε μία Ευρώπη που έχει επιβληθεί ο οικονομικός παραλογισμός, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, και πρόσθεσε ότι η Γαλλία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην Ευρώπη.

Είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας: «Χρειαζόμαστε μία νέα συμφωνία για την Ευρώπη, για την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Χρειαζόμαστε τη Γαλλία μπροστά ως πρωταγωνιστή στην αλλαγή πολιτικής. Η χώρα μου γύρισε σελίδα. Η νέα κυβέρνηση που πήρε μία καθαρή εντολή για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή εργάζεται για μία νέα συμφωνία με την Ευρώπη. Έχουμε καθαρό σχέδιο, στη βάση του οποίου διαβουλευόμαστε. Δεν είμαστε απειλή για τη Ευρώπη, είναι το κοινό μας σπίτι, οφείλουμε να εργαστούμε σεβόμενοι τους κανόνες, αλλά και την ισοτιμία των κρατών-μελών. Διότι, δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, είμαστε όλοι συγκάτοικοι».

«Στις επαφές μου με ηγέτες και αξιωματούχους καταθέσαμε μία πρόταση ρεαλιστική» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «που μπορεί να οδηγήσει σε μία συμφωνία που θα δώσει χρόνο και ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, ώστε να γίνει το κράτος αξιόπιστο και η δημόσια διοίκηση αποτελεσματική. Ο λαός υπέφερε τα τελευταία χρόνια, αλλά κάποιοι δεν πλήρωσαν το μερτικό τους. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή και να δημιουργήσουμε συνθήκες φορολογικής δικαιοσύνης και να τελειώνουμε με το πελατειακό κράτος. Καταθέσαμε προτάσεις για το χρέος που πρέπει να γίνει βιώσιμο, κάτι που δεν αφορά μία ελληνική περίπτωση, αλλά το κοινό μας μέλλον στην Ευρώπη, προκειμένου να φύγουμε από την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. Είμαι βέβαιος ότι βρήκαμε ανοικτά ώτα και ότι θα εργαστούμε ώστε να δώσουμε ώθηση και να ξεπεράσει η Ευρώπη την κρίση».

Σημειώνεται, τέλος, ότι κατά την παραμονή του στο Παρίσι, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί και με τη δήμαρχο της πόλης, Αν Ινταλγκό.
Σχόλια