Ολάντ: Συμβούλευσα τον Τσίπρα να δει την Μέρκελ και «εκείνη θα τον δεχθεί»

Ολάντ: Συμβούλευσα τον Τσίπρα να δει την Μέρκελ και «εκείνη θα τον δεχθεί»

Είπε πως δεν είναι ο πρώτος που υποδέχτηκε τον Τσίπρα και πως δεν θέλει να είναι ο τελευταίος

Να εργαστεί μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και «να βρει μία ισορροπία μεταξύ του χρέους και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», κάλεσε την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος την ελληνική κυβέρνηση, μία ημέρα έπειτα από τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε πως η λιτότητα δεν είναι η λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη και ότι «η Γαλλία μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα», αναφέροντας παράλληλα πως έχει ήδη προσκαλέσει τον τέως Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στο Παρίσι.

Στη συνέχεια ο κ. Ολάντ έσπευσε να υποστηρίξει πως δεν είναι ο πρώτος που υποδέχτηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό και δεν θέλει να είναι και ο τελευταίος, ενώ συμβούλευσε τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί την Ανγκελα Μέρκελ και -όπως τόνισε- «εκείνη θα τον δεχθεί».

Όσον αφορά στην απόφαση της ΕΚΤ για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε πως θέτει τα κράτη προ των ευθυνών τους, «ωθώντας τις εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση όσον αφορά στην ελληνική κρίση και στην Αθήνα να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις».

Επίσης, είπε ότι από την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα, ούτε μια χώρα στην ΕΕ δεν ζήτησε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ στη συνέχεια τόνισε πως «η Γαλλία είναι ικανή να ενώσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο από το να ταπεινώσουμε τους Έλληνες», σημείωσε ο Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε: «Ο ελληνικός λαός εξέφρασε την αντίθεσή του στη λιτότητα και την επιθυμία του να παραμείνει στην ζωή του ευρώ. Από τη στιγμή που η Ελλάδα δέχεται τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να σεβαστεί και τις δεσμεύσεις σε ότι αφορά το χρέος της. Η απόφαση της ΕΚT οδηγεί Έλληνες και Ευρωπαίους γύρω από ένα τραπέζι».

Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε ακόμη στον «ισχυρό δεσμό» που υπάρχει ανάμεσα σε Γερμανία και Γαλλία και υπογράμμισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας .

«Στην Ουκρανία μαίνεται πόλεμος. Χρησιμοποιούνται βαρέα όπλα , άμαχοι χάνουν την ζωή τους», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος το απόγευμα θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, στο Κίεβο και αύριο στη Μόσχα προκειμένου να έχουν συνομιλίες με Ουκρανούς και Ρώσους αξιωματούχους αντίστοιχα.
Σχόλια