Ολάντ: Σοβαρές & αξιόπιστες οι ελληνικές προτάσεις – Ρέντζι: Θέλουμε η Ευρώπη να γίνει και πάλι οίκος της ανάπτυξης

Ολάντ: Σοβαρές & αξιόπιστες οι ελληνικές προτάσεις – Ρέντζι: Θέλουμε η Ευρώπη να γίνει και πάλι οίκος της ανάπτυξης

Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, μετά την ανάγνωση των ελληνικών προτάσεων, τις οποίες χαρακτήρισε «σοβαρές και αξιόπιστες», σημειώνοντας παράλληλα ότι «Οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στην ευρωζώνη».

Ωστόσο, ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτα, και επεσήμανε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να αναγνωρίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες.

«Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας, προκειμένου να υπάρξει μία καλή συμφωνία με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες, με σεβασμό στους Έλληνες, επειδή έχουν υποφέρει επί πολλά χρόνια», δήλωσε ο κ. Ολάντ.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εμφανίστηκε μάλλον επιφυλακτικός, δηλώνοντας ότι «ακόμη χρειάζεται χρόνος για να αξιολογήσουμε αν οι προτάσεις είναι καλές».

Μιλώντας σήμερα από την Χάγη, ο Ολλανδός υπ. Οικονομικών, είπε ότι η ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη δίνει περισσότερη αξιοπιστία αλλά μένει να αξιολογηθεί εάν οι προτάσεις είναι καλές, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να ξανασυναντηθούμε και την Κυριακή. Αυτό θα σήμαινε ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί κατευθείαν το Σάββατο, από τους υπουργούς Οικονομικών, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για μια ακόμη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Εργαζόμαστε με στόχο αυτή την συμφωνία, θεωρούμε ότι είναι κάτι το εφικτό», δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις των θεσμών με την Ελλάδα, κατά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Ιρλανδό ομόλογό του Έντα Κένι στη Ρώμη.

Ο Ματέο Ρέντζι πρόσθεσε πως «δεν πρέπει κανείς να νομίζει ότι τώρα, που κάναμε τις μεταρρυθμίσεις, η Ιταλία πρέπει να πηγαίνει στην Ευρώπη με βλέμμα ικανοποίησης. Παραμένει το θέμα της σχέσης ανάπτυξης και λιτότητας και θέλουμε η Ευρώπη να γίνει και πάλι οίκος της ανάπτυξης, όχι των στατιστικών».

Σημειώνεται τέλος ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη για την αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης ανάμεσα στους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σχόλια