Ολάντ: Θα καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος – Συναντήσεις με Ομπάμα & Πούτιν

Ολάντ: Θα καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος – Συναντήσεις με Ομπάμα & Πούτιν

Ότι η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο, επανέλαβε ο πρόεδρος της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, σε μια ιστορική συνεδρίαση της Γερουσίας και της εθνοσυνέλευσης, ανακοινώνοντας ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις στη Συρία θα ενταθούν, και διαμηνύοντας ότι «θα καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος».

«Η Δημοκρατία μας έχει νικήσει πολύ πιο σοβαρούς αντιπάλους και δεν μπορεί να θιγεί από αυτούς τους δειλούς που μας επιτέθηκαν, στρέφοντας τα όπλα μπροστά σε άοπλους», τόνισε ο κ. Ολάντ σημειώνοντας ότι «είμαστε η πατρίδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, οι πολύνεκρες επιθέσεις της Παρασκευής, επρόκειτο για επίθεση κατά των αξιών της Γαλλίας, κατά του τρόπου ζωής στη χώρα.

Όπως ανέφερε, αυτές οι τρομοκρατικές πράξεις αποφασίστηκαν και σχεδιάστηκαν στη Συρία, οργανώθηκαν στο Βέλγιο και εκτελέστηκαν στη Γαλλία, ενώ επεσήμανε ότι στόχος ήταν να σπείρουν τον φόβο και να ασκήσουν πίεση για να μη δράσουμε στη Μέση Ανατολή κατά της τρομοκρατίας.

Ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι σε αυτόν τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών χρειαζόμαστε χρόνο, διαβεβαιώνοντας ότι «μπορούμε να πλήξουμε τον εχθρό» και ζητώντας από τους Γάλλους πολίτες επιμονή, υπομονή, αξιοπρέπεια και αντοχή.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι μόνο εχθρός της Γαλλίας, αλλά εχθρός όλης της Ευρώπης, ενώ, υπογραμμίζοντας ότι η αποφασιστικότητα για καταστολή της τρομοκρατικής οργάνωσης «δεν είναι μόνο δική μας, αλλά όλου του κόσμου», ζήτησε να διαμορφωθεί μια μεγάλη διεθνής συμμαχία κατά του ISIS στη Συρία, και έκανε γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, και τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να συζητήσει μαζί τους αυτό το ζήτημα.

Όπως είπε, έχει ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εκδώσει γρήγορα ψήφισμα κατά της τρομοκρατίας και πρόσθεσε ότι στο μεταξύ, η Γαλλία θα εντείνει τις επιχειρήσεις της στη Συρία.

Παράλληλα, ζήτησε πιο αποτελεσματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή στους εθνικούς ελέγχους των συνόρων και τη διάλυση της ΕΕ.

Ο κ. Ολάντ, ανακοινώνοντας μέτρα κατά της τρομοκρατίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως θα πρέπει να απελαύνονται πιο γρήγορα ξένοι που συνιστούν συγκεκριμένο σοβαρό κίνδυνο στη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

«Το Σύνταγμά μας είναι μια συλλογική σύμβαση. Εφόσον το Σύνταγμα είναι η κοινή σύμβαση για να συμβιώνουμε θα πρέπει να έχει απαντήσεις για όλες αυτές τις ομάδες που προκαλούν μίσος», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πρότεινε επίσης, οι δικαστές να έχουν πρόσβαση στα μέσα έρευνας για να ελεγχθεί το λαθρεμπόριο όπλων, και οι ποινές απέναντι στην τρομοκρατία να γίνουν πιο αυστηρές. Επιπλέον, όπως ο ίδιος διεμήνυσε, θα εξεταστεί το ζήτημα της χρήσης όπλων από πλευράς αστυνομικών.

Σύμφωνα με τον Ολάντ, η σειρά των μέτρων θα συμπληρώσουν εκείνα που είχαν ληφθεί από το 2012.

Προανήγγειλε δε την ενίσχυση της αστυνομίας με επιπλέον 5.000 άτομα σε δύο χρόνια.

Μάλιστα, ανέφερε ότι τα μέτρα ασφαλείας θα αυξήσουν τις δαπάνες, τόνισε όμως ότι η ασφάλεια είναι πιο σημαντική από τους δημοσιονομικούς στόχους της ΕΕ.

Η συνεδρίαση έκλεισε, με τα μέλη της Γερουσίας και της Εθνοσυνέλευσης να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.Σχόλια