Όλες οι αλλαγές σε «πλαστικό χρήμα», αδήλωτα κεφάλαια και φόρους στα τσιγάρα

Όλες οι αλλαγές σε «πλαστικό χρήμα», αδήλωτα κεφάλαια και φόρους στα τσιγάρα

Άμεσα θα πραγματοποιηθεί η κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά στο «πλαστικό» χρήμα, το οποίο παράλληλα θα καθορίζει και το ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν πλέον οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες για να μπορέσουν να λάβουν τη μείωση φόρου και το νέο «κουρεμένο» αφορολόγητο ποσό.


Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ετοιμάζονται και άλλα δύο νομοσχέδια, αναφορικά με τα κίνητρα για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα.

tsakalotos

Μέσα σε αυτά τα μέτρα θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η επαναφορά αυστηρότερων προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων.

Ειδικότερα:

1.«Πλαστικό χρήμα»:

Tο συνολικό ύψος των αποδείξεων που θα απαιτείται για το έμμεσο αφορολόγητο, θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα του μισθωτού ή συνταξιούχου.

Με το νέο σύστημα, η εφορία θα αναγνωρίζει δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών που έχουν εξοφληθεί μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking). Ειδικά για φέτος όμως, επειδή έχει ήδη χαθεί το α΄εξάμηνο της χρονιάς, θα γίνονται δεκτές και αποδείξεις που έχουν πληρωθεί με μετρητά.

tou-eklepse-tin-karta-aetm-kai-tou-adeiase-ton-logariasmo.w_hr

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι, όσοι δηλώνουν ποσά ετησίου εισοδήματος μέχρι το επίπεδο του ισχύοντος κατά περίπτωση αφορολογήτου ποσού (8.636 – 9.100 ευρώ) θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 15% του εισοδήματος αυτού με αποδείξεις δαπανών.

Για μεγαλύτερα ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από το ισχύον κατά περίπτωση αφορολόγητο και μέχρι 20.000 ευρώ θα απαιτείται το 30% ενώ για όσους δηλώνουν πάνω από 20.000 ευρώ το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 40%.

Στις δαπάνες που θα αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου θα περιλαμβάνονται όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών, εκτός από πληρωμές σε ΔΕΚΟ.

Για το 2016 έχει προβλεφθεί μεταβατική διάταξη που προβλέπει ότι ποσοστό της τάξης του 15%-40% του ετησίου εισοδήματος θα μπορούσε να πραγματοποιείται με δαπάνες εξοφληθείσες είτε με πλαστικό είτε με ηλεκτρονικό χρήμα είτε με μετρητά.

Για τις δαπάνες που έχουν εξοφληθεί με μετρητά, η προϋπόθεση που είχε τεθεί ήταν να συλλέγονται και να φυλάσσονται από τους φορολογούμενους οι σχετικές αποδείξεις.

2.Αδήλωτα εισοδήματα:

Το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, θα προβλέπει κίνητρα αλλά όχι πλήρη φορολογική αμνηστία.

eisodima aitiseis

Ο φορολογούμενος που θα ενταχθεί στη ρύθμιση, θα μπορεί από τον Αύγουστο και για μια περίοδο τριών ή τεσσάρων μηνών να καταθέσει συμπληρωματικές δηλώσεις για εισοδήματα που θέλει να νομιμοποιήσει. Ο φόρος που θα πληρώνει για τα κεφάλαια αυτά θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε το έτος κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια.


Διαβάστε εδώ την αποκάλυψη του eReportaz: 

Δηλώστε τα ‘μαύρα’ ή θα πάτε φυλακή


Ωστόσο η επιλογή του έτους θα είναι στην ελεύθερη επιλογή του φορολογούμενου. Ταυτόχρονα όμως θα γλιτώνει από τα βαριά πρόστιμα που θα του επιβάλλονταν σε περίπτωση που εντοπιστούν τα αδήλωτα εισοδήματά τους από την εφορία.

3.Λαθρεμπόριο τσιγάρων:

Το νομοσχέδιο για τα καπνικά προϊόντα έχει δοθεί εδώ και αρκετές ημέρες για διαβούλευση, όμως έχει σημειωθεί καθυστέρηση επειδή σ’ αυτό αναμένεται να ενσωματωθούν και άλλες διατάξεις οι οποίες σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα της επόμενης υποδόσης.

tsigara-lathrea-lefta

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό, επιβάλλεται πλήρης καταγραφή και παρακολούθηση σε όλην την εφοδιαστική αλυσίδα του καπνού.

Σχόλια