ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Γ. ΤΣΑΤΑΝΗ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Γ. ΤΣΑΤΑΝΗ

Της Ρεγγίνας Σπυράτου 

Την δικογραφία μιας υπόθεσης που απασχόλησε και απασχολεί το πανελλήνιο με ένθεν και ένθεν κατηγορίες και πλούσιο παρασκήνιο αποκαλύπτουν τα «Παραδικαστικά», το ένθετο της εφημερίδας #Είδηση που κυκλοφορεί στα περίπτερα. Μια ανώτερη εισαγγελέας, η κυρία Γεωργία Τσατάνη, αρχειοθετεί την τριετή έρευνα που αφορούσε τα δάνεια της Marfin και την ίδια μέρα προχωρά σε μία πρωτοφανή καταγγελία. Κατονομάζει τον εν ενεργεία αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης αρμόδιο για θέματα Διαφθοράς, κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για προσπάθεια χειραγώγησης της ανεξάρτητης κρίσης της με πιέσεις και απειλές. Με ταχύτητα φωτός, οι Κύπριοι στέλνουν επιστολές διαμαρτυρίας για την αρχειοθέτηση και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου αναλαμβάνει αυτοπροσώπως τον πειθαρχικό έλεγχο της εισαγγελέως Εφετών.

Στην δικογραφία της εν εξελίξει δικαστικής πειθαρχικής έρευνας υπάρχουν εννέα μαρτυρικές καταθέσεις Ελλήνων και Κυπρίων εισαγγελέων και ανακριτών που «φωτίζουν» άγνωστες πτυχές της υπόθεσης. Επιπλέον υπάρχουν δεκάδες έγγραφα με παραγγελίες, χρεώσεις, αιτήματα και επιστολές, την απόρρητη αλληλογραφία μεταξύ ελληνικών και κυπριακών αρχών για την υπόθεση Βγενόπουλου, συναντήσεις δίχως πρακτικά που κρατούν στο σκοτάδι επικαλούμενες ή αμφισβητούμενες συμφωνίες, το μακρύ κατάλογο αποδεικτικών στοιχείων για τη «δωροδοκία» Κύπριου αξιωματούχου. Ενός αξιωματούχου για τον οποίον οι Κύπριοι ναι μεν διεκδίκησαν να μην ελεγχθεί ποινικά στην Ελλάδα, έστειλαν δε όλα τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν με δικαστική συνδρομή, αν και με καθυστέρηση επτά μηνών παρά τη βιασύνη τους για περαίωση της ελληνικής έρευνας για τον Βγενόπουλο.

Η ανάγνωση του ογκωδέστατου φακέλου απαντά μια σειρά από ερωτήματα: Ορθώς η κυρία Τσατάνη ανέλαβε την έρευνα Βγενόπουλου; Γιατί το αίτημα της κ.Ράικου για έρευνα από «ανώτερο σε βαθμό εισαγγελέα», δηλαδή από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέληξε από την τελική παραγγέλλουσα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε έρευνα «από αρχαιότερο εισαγγελέα εφετών»; Υπήρξε συμφωνία μεταξύ Ελλήνων και Κυπρίων εισαγγελέων για διαχωρισμό της έρευνας Βγενόπουλου; Γιατί η δικογραφία για τα δάνεια άλλαξε χέρια ενώ ήδη είχαν δώσει εξηγήσεις οι εμπλεκόμενοι, την ημέρα που είχε κληθεί ο τελευταίος ύποπτος από τους εισαγγελείς Διαφθοράς, κ.κ. Ελευθεριάνο και Δραγάτση; Γιατί ο εισαγγελέας Αγγελής από επικεφαλής του Τμήματος που συγκέντρωνε στοιχεία από δικαστικές συνδρομές επέλεξε να μετατραπεί σε καταγγέλλοντα, οδηγώντας με την αναφορά του –αναμφισβήτητα δίχως πρόθεση- την έρευνα Βγενόπουλου σε νέα μονοπάτια;

Οκτώ μαρτυρικές καταθέσεις εισαγγελέων, μία ανακρίτριας και μία ένορκη βεβαίωση δύο Κυπρίων εισαγγελέων περιλαμβάνει η δικογραφία στο πλαίσιο της πειθαρχικής προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε και αρχικά διενήργησε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θάνου.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ: «Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΟΥ, Ο ΝΤΟΓΙΑΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΥΤΖΑΜΑΝΗ»

Την 1η Μαρτίου 2016 ο Εισαγγελέας Εφετών και μέχρι πρότινος προϊστάμενος του Τμήματος Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών κ. Ιωάννης Αγγελής καταθέτει για πρώτη φορά ως μάρτυρας ενώπιον της Προέδρου του Αρείου Πάγου. Ακολούθησε και μια δεύτερη κατάθεση, δυο ημέρες αργότερα.

Ο εισαγγελικός λειτουργός εξηγεί τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην αναφορά (στις 13-11-2014) για την υπόθεση Βγενόπουλου. «…Για να είμαι και τυπικά κατοχυρωμένος αλλά και προπαντών για να θεμελιωθεί η άποψη ότι υπάρχει το στοιχείο του διπλού αξιοποίνου το οποίο αμφισβητούσε με τρεις αιτήσεις του ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος», εξηγεί.

Στις καταθέσεις του ο κ. Αγγελής αφήνει σαφείς αιχμές για τον ρόλο του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, κ. Ισίδωρου Ντογιάκου αλλά και για την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Ο κ. Αγγελής εξηγεί γιατί κατέθεσε αυτή την αναφορά. Αναφέρεται εκτενώς στο τι είχε προηγηθεί. Αναφέρεται σε μια σύσκεψη στις 4 Σεπτεμβρίου 2014 που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Παρόντες ήταν ο κ. Νικόλαος Ορνεράκης (Έλληνας εισαγγελέας στην Eurojust), ο ίδιος ο κ. Αγγελής, η 10η ειδική ανακρίτρια κυρία Ευαγγέλου, μια εκπρόσωπος της εισαγγελίας Κύπρου και δυο αστυνομικοί ανακριτικοί υπάλληλοι.

Διαβάστε την αποκαλυπτική έρευνα και τα αποκλειστικά ντοκουμέντα στην #Είδηση που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας

 Σχόλια