Όλη η αλήθεια: Είναι παράνομη ή όχι η οπλοφορία του Ιβάν Σαββίδη κατά την εισβολή του στην Τούμπα

Όλη η αλήθεια: Είναι παράνομη ή όχι η οπλοφορία του Ιβάν Σαββίδη κατά την εισβολή του στην Τούμπα

Το θέμα που απασχολεί τελευταία την κοινή γνώμη είναι η εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο της Τούμπας, έχοντας στην κατοχή του το προσωπικό του όπλο. Φανερά εκνευρισμένος εξαπέλυσε απειλές εναντίον του Γ. Κομίνη διαιτητή του αγώνα μεταξύ ΠΑΟΚ-ΑΕΚ.

Είναι παράνομη ή όχι η πράξη του προέδρου του ΠΑΟΚ;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να εξετασθεί η άδεια οπλοφορίας του κ. Σαββίδη. Η άδεια πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ και να έχει πρόσφατα ανανεωθεί, όπως ορίζει ο νόμος.

Η χρήση του όπλου βάσει νόμου δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένους χώρους. Ο μόνος περιορισμός που τίθεται είναι σε κάποιους χώρους αεροδρομίων ( στην πίστα προσαπογείωσης). Σε όλους τους άλλους χώρους εντός ελληνικής επικρατείας, ο πολίτης που έχει νόμιμη «άδεια οπλοφορίας για άπασα την επικράτεια» μπορεί να φέρει το όπλο του. Δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, εκκλησίες, δικαστήρια, μπορεί να οπλοφορεί ενώ τον δικάζουν!

Οπότε σύμφωνα με τον νόμο περί όπλων δεν έχουμε παρανομία του Σαββίδη. Δεν το απαγορεύει ο νόμος, δεν προβλέπει εμφανή ή μη εμφανή θέση επί του σώματος.

Ο Αθλητικός νόμος με τις συνεχείς αλλαγές του δεν αναφέρεται σε όπλα.

Απαγορεύει την είσοδο στους αγωνιστικούς χώρους φιλάθλων που φέρουν αντικείμενα που ( εκτοξευόμενα συνήθως) μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς. Αναπτήρες, μπουκάλια κλπ Για οπλα δεν υπάρχει ρητή αναφορά. Οπότε καθίσταται «νεφελώδες» το θέμα της αντιμετώπισης φιλάθλου που θέλει να μπεί σε αγωνιστικό χώρο με το όπλο του που η πολιτεία του το έδωσε » για ατομική (του) ασφάλεια παντί τόπω και χρόνω.. Αν μάλιστα τον έλεγχο τον κάνει σεκιουριτάς, ακόμα πιό δύσκολα τα πράγματα αφού ακόμα κι αν ο νομίμως οπλοφορών πολίτης αποφασίσει να του παραδώσει το όπλο, θα πάνε και οι δυο κατηγορούμενοι. Απαγορεύεται σεκιουριτάς να «κατέχει» όπλο δικό του ή άλλου. Αλλά και αστυνομικός να κάνει τον έλεγχο, πάλι υπάρχει πρόβλημα. Δεν έχει υποχρέωση ο πολίτης να παραδώσει το όπλο του. Μπορούν βεβαίως να του αρνηθούν την είσοδο. Αν όμως μπει, δεν είναι παράνομος.

Απαγορεύει την είσοδο στους αγωνιστικούς χώρους φιλάθλων που φέρουν αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς. Αναπτήρες, μπουκάλια κλπ Για όπλα δεν υπάρχει ρητή αναφορά.
Οπότε καθίσταται «νεφελώδες» το θέμα της αντιμετώπισης φιλάθλου που θέλει να μπεί σε αγωνιστικό χώρο με το όπλο του που η πολιτεία του το έδωσε για ατομική του ασφάλεια. Αν μάλιστα τον έλεγχο τον κάνει ειδικός φρουρός, ακόμα πιό δύσκολα τα πράγματα αφού ακόμα κι αν πολίτης που έχει άδεια οπλοφορίας αποφασίσει να του παραδώσει το όπλο, θα πάνε και οι δυο κατηγορούμενοι. Απαγορεύεται ειδικός φρουρός να κατέχει όπλο δικό του ή άλλου.

Το ίδιο ισχύει και για τους αστυνομικούς που πραγματοποιούν έλεγχο. Δεν έχει υποχρέωση ο πολίτης να παραδώσει το όπλο του. Μπορούν βεβαίως να του αρνηθούν την είσοδο. Αν όμως μπει, δεν είναι παράνομος.

Και ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε: «Μα εδώ έχει απαγορευτεί ακόμα και στους αστυνομικούς να οπλοφορούν μέσα στο γήπεδο και δεν απαγορεύεται στους πολίτες;» Εύλογο το ερώτημα.

Οι αστυνομικοί δεν οπλοφορούν βάσει διαταγής του Αρχηγείου. Αυτό δεν αφορά τους πολίτες
Αν κάπου έχει παρανομήσει ο Σαββίδης αυτό αφορά τις απειλές. Και μάλιστα ο απειλούμενος θα μπορεί να κάνει αναφορά στο όπλο που έβλεπε ενώ ο Σαββίδης τον απειλούσε.
Αν ο Σαββίδης έβγαζε το όπλο από την θήκη του βέβαια, θα άλλαζαν όλα σε βάρος του και θα του γινόταν ανάκληση και της άδειας οπλοφορίας.


Σχόλια