Ολυμπιακοί αγώνες: Η μεγαλύτερη γιορτή  του αθλητισμού ξεκίνησε στο Ριο

Ολυμπιακοί αγώνες: Η μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού ξεκίνησε στο Ριο

Με μια μεγαλοπρεπή τελετή στο Μαρακανά δόθηκε το σύνθημα για την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων στο Ρίο της Βραζιλίας.

Στο 80.000 θεατών στάδιο έλαβαν χώρα χθες βράδυ έλαβε χώρο πλούσιο θέαμα πάντα υπό τους ήχους της σάμπα. Χορευτές λικνίζοντας τα κορμιά τους παρέσυραν τους θεατές να συμμετάσχουν και εκείνοι με την σειρά τους στη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού.

Σε μια τελετή που το ελληνικό στοιχείο ήταν διάχυτο στην ατμόσφαιρα , δέος προκάλεσε η Σοφία Μπεκατώρου, η πρώτη γυναίκα σημαιοφόρος ελληνικής αποστολής.

cpi3ze0wiaalvya

Η τελετή ξύπνησε και μνήμες από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, όταν ο Βαντερλέι Κορντέιρο ντε Λίμα άναψε τον βωμό με την Ολυμπιακή φλόγα. Πρόκειται για τον μαραθωνοδρόμο, ο οποίος στην Αθήνα το 2004 διεκδικούσε το χρυσό μετάλλιο πλησιάζοντας στον τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο, όταν ξαφνικά του επιτέθηκε κάποιος θεατής.

Ένα δάσος και κίτρινες πεταλούδες που παραπέμπουν στον Αμαζόνιο δημιουργήθηκαν μέσα στο στάδιο, ενώ ακολούθησε η είσοδος των ανθρώπων των δασών: Πρωταγωνιστικό ρόλο στους αυτόχθονες πληθυσμούς του Αμαζονίου που έφταναν τα 4 εκατομμύρια μέχρι την εισβολή των Ευρωπαίων. Μετά τους Ευρωπαίους ακολούθησαν οι Αφρικανοί, ενώ σειρά πήραν και οι Γιαπωνέζοι.

Χαμός έγινε στο Μαρακανά όταν εισήλθε στο Στάδιο η Ζιζέλ Μπούντχεν υπό τους ήχους του «Girl From Ipanema».

Ωστόσο την ώρα που μέσα στο Μαρακανά ήταν σε εξέλιξη το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, έξω από αυτό χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο κατά μήκος της παραλίας Κοπακαμπάνα, ζητώντας την παραίτηση του Τεμέρ.

Μικρότερες διαδηλώσεις έγιναν κοντά στο Μαρακανά, με περίπου 200 άτομα να κάνουν πορεία. Την ίδια ώρα, αυστηρά ήταν τα μέτρα ασφαλείας. Η αστυνομία απέκλεισε μία μεγάλη περιοχή γύρω από την Αρένα του μπιτς βόλεϊ, στην Κοπακαμπάνα και χρησιμοποίησε ρομποτικές συσκευές ανίχνευσης εκρηκτικών, καθώς εντοπίστηκαν μία μαύρη τσάντα και ένα κόκκινο σακίδιο.
Περισσότεροι από 11.000 αθλητές από 206 χώρες αναμένεται να συμμετέχουν στους αγώνες, που διεξάγονται για πρώτη φορά σε χώρα της Νότιας Αμερικής, με δύο νεοεισελθούσες χώρες, το Κόσοβο και το Νότιο Σουδάν.

Με 306 σύνολα μεταλλίων (χρυσό – ασημένιο – χάλκινο) , οι αγώνες θα εμπεριέχουν 28 ολυμπιακά αθλήματα.

Αυτές οι αθλητικές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε 33 χώρους στην πόλη υποδοχής το Ρίο αλλά και σε 5 χώρους στις πόλεις του Σάο Πάολο (μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας), Μπέλο Οριζόντε, Σαλβαδόρ, Μπραζίλια (πρωτεύουσα της Βραζιλίας) και Μανάους.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων ήταν μια ωδή στο περιβάλλον, καθώς οι Βραζιλιάνοι είχαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα που ήθελαν να μεταφέρουν στον κόσμο και αυτό δεν ήταν άλλο, από την ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος! Και η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το κομμάτι, τα κατάφεραν!

Επιπλέον, αξίζει μνείας το γεγονός ότι καθόλη τη διάρκεια της παρέλασης αθλητές έριχναν σπόρους μέσα σε σωλήνες-καθρέπτες, μια συμβολική κίνηση για την δενδροφύτευση 11 χιλιάδων δέντρων (όσοι περίπου και οι αθλητές) στον Αμαζόνιο.Σχόλια