Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα- Ντάισελμπλουμ

Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα- Ντάισελμπλουμ

Δεκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έγινε ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα στο πλαίσιο επαφών του με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης. Σε μια κίνηση που προκάλεσε αίσθηση και συζητήθηκε έντονα, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ υποδέχτηκε στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και όχι ο ίδιος ο πρωθυπουργός όπως συνέβη μια ημέρα νωρίτερα με τον Μάρτιν Σουλτς.

Η συνάντηση Ντάισελμπλουμ – Τσίπρα ήταν διάρκειας 30 λεπτών περίπου και σύμφωνα με πληροφορίες είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Kοινές δηλώσεις αναμένονται στις 16.15 το απόγευμα μετά το κρίσιμο ραντεβού στο ΥΠΟΙΚ, όπου ο πρόεδρος του Eurogroup ενημερώνεται για τα όσα έχει να του πει ο υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει χρόνο για τη διαπραγμάτευση, ενώ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι θα τεθεί στον κ. Ντάισελμπλουμ το θέμα σύγκλησης μιας διεθνούς διάσκεψης για το χρέος.

Τον επικεφαλής του Eurogroup συνοδεύει ο πρόεδρος του Euroworking group Τόμας Βίζερ, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία τόσο για το κόστος των εξαγγελιών της νέας κυβέρνησηςόσο και για την εικόνα εκτροπής του προϋπολογισμού σε περίπτωση υλοποίησή τους.

Σκληρή στάση από τις Βρυξέλλες

Η επίσκεψη Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα γίνεται μια ημέρα μετά την αντίστοιχη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έρχονται να ακούσουν και να διαπιστώσουν τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης και να μεταφέρουν το κλίμα στους υπουργούς όλης της Ευρώπης αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς. Οι Βρυξέλλες τηρούν στάση αναμονής, θέλοντας να ενημερωθούν για τις βασικές γραμμές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική οικονομία, την ίδια στιγμή που το Βερολίνο διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση την ανάγκη διατήρησης του ισχύοντος μοντέλου αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο πριν από την επίσκεψη Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα ανέφεραν ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας εμφανίζεται σύμφωνος να μην επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πρόκληση από την κοινή γνώμη στην Ελλάδα. Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη εξέφρασε για πολλοστή φορά ο Σόιμπλε, ο οποίος είπε ότι «χωρίς Τρόικα δεν υπάρχει διαπραγμάτευση και παράταση του προγράμματος».

Η ελληνική πρόταση

Σε μια προσπάθεια να οργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η πρόταση της νέας κυβέρνησης για το χρέος και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας προς τον πρόεδρο του Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης μετέβη με μηχανή στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η πρόταση αυτή δομείται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

  • ελάφρυνση του χρέους
  • πακέτο μεταρρυθμίσεων
  • αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για τον τρόπο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας
  • τετραετές οικονομικό πρόγραμμα (2015-2018) με ρητές δεσμεύσεις για τήρηση συμφωνημένων στόχων στα πρότυπα εφαρμογής ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος.Σχόλια