Όλο το παρασκήνιο των 23 ωρών διαπραγμάτευσης – Πώς φτάσαμε στη συμφωνία

Όλο το παρασκήνιο των 23 ωρών διαπραγμάτευσης – Πώς φτάσαμε στη συμφωνία

Ατελείωτος φάνηκε πως ήταν ο τελευταίος «γύρος» των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των Θεσμών, καθώς οι συζητήσεις των κ.κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών κράτησαν συνολικά 23 ώρες, πριν καταλήξουν σε συμφωνία.

Αναλυτικότερα, οι συζητήσεις ξεκίνησαν στις 10 το πρωί της Δευτέρας και ολοκληρώθηκαν στις 8:45 το πρωί της Τρίτης.

Οι δύο υπουργοί διέκοψαν εχθές το απόγευμα για μερικές ώρες τις συνομιλίες, καθώς έπρεπε να μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου για σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Ωστόσο στη συνέχεια επέστρεψαν στο τραπέζι των συνομιλιών και δήλωσαν στους εκπροσώπους των δανειστών ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν.

Τότε ήταν φορά των δανειστών να ζητήσουν μικρή διακοπή, καθώς βρίσκονταν σε επικοινωνία με Ουάσιγκτον, Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες, για να πάρουν οδηγίες για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Μετά την ολοκλήρωση και αυτών των διαβουλεύσεων, οι εκπρόσωποι των Θεσμών πρότειναν να εντοπιστούν τις «κόκκινες γραμμές» κάθε πλευράς, ώστε να συζητηθούν τα «αγκάθια» στο τέλος, ενώ νωρίτερα θα προχωρούσαν στα ζητήματα στα οποία συμφωνούσαν.

Οι δανειστές έριξαν στο τραπέζι το θέμα των «κόκκινων» δανείων, τη φορολογία των αγροτών και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενώ η ελληνική πλευρά ζήτησε χρόνο για τις πρόωρες συντάξεις και εξέφρασε επιφυλάξεις για το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Εκείνη περίπου την ώρα, ο Γιώργος Σταθάκης βγήκε από το χώρο συζήτησης, για να καπνίσει ένα τσιγάρο. Μόλις τον είδαν τον περικύκλωσαν οι δημοσιογράφοι ρωτώντας τον αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, αλλά- σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega- εκείνος τους καθησύχασε και τους είπε ότι απλά βγήκε για να καπνίσει.

Σε άλλο διάλειμμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν στο καφέ του κεντρικού ξενοδοχείου στο οποίο γίνονταν οι συζητήσεις, μαζί με το στενό συνεργάτη του, Θοδωρή Μιχόπουλο. Εκεί έμαθαν από δημοσιογράφους ότι στη συζήτηση είχε κληθεί και ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Τσακαλώτος έσπευσε να συναντήσει τον υπουργό Υγείας, ο οποίος αποχώρησε έπειτα από λίγο.

Τα 50 άτομα που μετείχαν στις συζητήσεις, οι υπουργοί, οι συνεργάτες τους και οι εκπρόσωποι των δανειστών, έκαναν και άλλα διαλείμματα σε αυτόν τον μαραθώνιο διαπραγματεύσεων των 23 ωρών, προκειμένου να γευματίσουν.

Σχόλια