Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου ζητούν Τσίπρας – Ολάντ

Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου ζητούν Τσίπρας – Ολάντ

Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου, έθεσαν ως στόχο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο της συνάντησής τους στην Αίγυπτο.

Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της δεύτερης διώρυγας του Σουέζ.

Οι κ. κ. Τσίπρας & Ολάντ συμφώνησαν ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της 12ης Ιουλίου, καθώς και ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει και μπορούν να ολοκληρωθούν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου.

Το εγγυημένο εισόδημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Στην πιο κρίσιμη καμπή από την έναρξή τους βρίσκονται οι συνομιλίες με τους θεσμούς στην Αθήνα. Εμπλοκή φαίνεται πως έχει ανακύψει όμως στις συζητήσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ ξεκινούν οι καθοριστικές διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό σενάριο που θα κρίνει αν «βγαίνει» το ελληνικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών τα τεχνικά κλιμάκια θα συζητήσουν Παρασκευή και Σάββατο δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία, ενώ την Παρασκευή ή το Σάββατο θα συζητηθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά θέλει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να κλειδώσει η οριστική συμφωνία και η κυβέρνηση να αποφύγει ένα νέο δάνειο-γέφυρα που θα συνδυάζεται με νέα προαπαιτούμενα.

Μάλιστα η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα ανέφερε πως ήδη γράφεται το προσχέδιο του Μνημονίου που θα συνοδεύει το πρόγραμμα της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται πως η συγγραφή των κεφαλαίων της συμφωνίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί το Σαββατοκύριακο, ώστε να πάρει τον δρόμο προς το Eurogroup της Τρίτης, κάτι που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι στο διάστημα 11-15 Αυγούστου θα έχει οριστεί έκτακτο Eurogroup και οι θεσμοί θα κάνουν θετική εισήγηση για συμφωνία και νέο δάνειο προς τη χώρα μας.
Στόχος είναι η συμφωνία να κατατεθεί στη Βουλή το βράδυ της 16ης Αυγούστου, ώστε στις 17 να περάσει από τις επιτροπές και στις 18  Αυγούστου να ψηφιστεί από τη Βουλή.
Την επομένη, στις 19 στόχος είναι να πάρει το «πράσινο φως» από τα ξένα κοινοβούλια και στις 20 να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης, ώστε η Αθήνα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Συνάντηση Πρωθυπουργού με Αιγύπτιο Πρόεδρο

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγινε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fattah el-Sisi. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα οικονομικής συνεργασίας, όπως και της λιμενικής συνεργασίας ανάμεσα στο Σουέζ και στο Πειραιά, καθώς και άλλα ελληνικά λιμάνια.
Αποφασίστηκε επίσης να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο συναντήσεις αξιωματούχων, προκειμένου να υποστηριχτεί η δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Σουέζ. Συμφωνήθηκε η διοργάνωση τριμερούς συνάντησης Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Μαχμούτ Αμπάς

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η αναγκαιότητα μιας επίσκεψης του Προέδρου της Παλαιστίνης, στην Ελλάδα το αμέσως προσεχές διάστημα.

 

 Σχόλια