Μέτρα ύψους 1,8 δις ευρώ καταθέτει στους Θεσμούς η κυβέρνηση

Μέτρα ύψους 1,8 δις ευρώ καταθέτει στους Θεσμούς η κυβέρνηση

Νέο πακέτο μέτρων ύψους 1,8 δις ευρώ (1% του ΑΕΠ) που θα αφορούν κυρίως μέτρα έμμεσης φορολογίας και περικοπές δαπανών, αναμένεται να στείλει αύριο στους δανειστές το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μπορέσει εν τέλει να ολοκληρωθεί η περίφημη συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό μέχρι και το 2018.

Στο πακέτο των μέτρων, βάσει πληροφοριών από το υπουργείο των Οικονομικών θα περιλαμβάνονται:

  • Η αύξηση των ειδικών φόρων στην κατανάλωση για τα καύσιμα ( βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο) και κάποιες μικρότερες αυξήσεις σε καπνικά προϊόντα και αλκοόλ.
  • Παράλληλα, περιλαμβάνονται οι προτάσεις γα το ειδικό τέλος τραπεζικών συναλλαγών και οι προτάσεις για αύξηση του τέλους της κινητής τηλεφωνίας και η επιβολή τέλους στην συνδρομητική τηλεόραση.

Την ίδια ώρα ανώτερη κυβερνητική πηγή αναφέρει πως, τα μέτρα που θα κλείσουν την διαπραγμάτευση και με το ΔΝΤ, το οποίο επιμένει ότι με τα μέτρα που συζητούνται όλο αυτό τον καιρό μπορούν να φτάσουν το πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση Τσακαλώτου – κουαρτέτου

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, και όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος,

«Έγινε μια εισαγωγική συζήτηση, βάλαμε το χρονοδιάγραμμα της πρώτης εβδομάδας, έως την άλλη Δευτέρα, και τον οδικό χάρτη έως το Eurogroup της 22ης Απριλίου».

θεσμοί

Σύμφωνα  με τον υπουργό Οικονομικών, στη συνάντηση δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα για τις διαρροές μέσω Wikileaks. Ερωτηθείς εάν υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή πλευρά επισήμως ή ανεπισήμως συντάχτηκε με το ΔΝΤ απάντησε «κανένα σχόλιο».

Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με 15 κλούβες έξω και γύρω από το ξενοδοχείο «Χίλτον»,  παρών ήταν και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

 Σχόλια