Ολονύχτια μάχη για τον απεγκλωβισμό οδηγών στην Αθηνών-Πατρών – Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία (εικόνες-video)

Ολονύχτια μάχη για τον απεγκλωβισμό οδηγών στην Αθηνών-Πατρών – Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία (εικόνες-video)

Απίστευτη ταλαιπωρία πέρασαν οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης στην εθνική οδό Αθηνών –Πατρών, η οποία παρέμεινε για ώρες κλειστή στο 175ο χλμ στο ρεύμα προς Αθήνα και στο 172ο χλμ στο ρεύμα προς Πάτρα.

Τα έργα που πραγματοποιούνται στην Ολυμπία Οδό, προκάλεσαν έντονο μποτιλιάρισμα, ενώ την κατάσταση επιδείνωσε η ισχυρή χιονόπτωση που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου και ακινητοποίησε φορτηγά και αυτοκίνητα.

Τελικά, λίγο μετά τις 3:30 τα ξημερώματα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, μεταξύ των κόμβων Αιγίου και Καλαβρύτων, που είχε κλείσει από το απόγευμα του Σαββάτου λόγω χιονοπτώσεων και εκτροπής βαρέων οχημάτων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, ωστόσο σε σημεία της εθνικής οδού βρίσκονται, εκχιονιστικά μηχανήματα, περιπολικά της τροχαίας και πυροσβεστικά οχήματα, για να επέμβουν σε περίπτωση που δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Αντίθετα, προβλήματα καταγράφονται στην παλαιά εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, αφού από το ύψος της Ακράτας έως και το Αίγιο, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ο απεγκλωβισμός των οχημάτων στην νέα εθνική οδό ξεκίνησε αργά το βράδυ του Σαββάτου, αρχικά στο ρεύμα προς Πάτρα και συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στο ρεύμα προς Κόρινθο. Όμως η ακινητοποίηση βαρέων οχημάτων στην άκρη του δρόμου δημιούργησε προβλήματα και καθυστερήσεις στον αποχιονισμό της εθνικής οδού.

Φωτογραφίες: filodimos.gr

Τα δεκάδες αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν λόγω του χιονιού, σε συνδυασμό με τη σύγκρουση δύο μεγάλων οχημάτων. Χαρακτηριστικό της δυσκολίας ήταν ότι πολλοί οδηγοί δεν διέθεταν αντιολισθητικές αλυσίδες. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα η ουρά των οχημάτων να ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που αποφάσισαν να γυρίσουν προς τα πίσω και να κατευθυνθούν προς την παλαιά εθνική οδό.

Η όλη κατάσταση ταλαιπώρησε ιδιαίτερα τους οδηγούς και επιβάτες, ενώ προβλήματα προκλήθηκαν και στα δρομολόγια του ΚΤΕΛ. «Φύγαμε στη 13.00 από την Αθήνα και από τις 15.00 είμαστε εγκλωβισμένοι σε αυτό το σημείο… Είναι πολύ άσχημες οι συνθήκες. Υπάρχουν μεγάλοι άνθρωποι και παιδιά. Αυτή τη στιγμή μόλις σταμάτησε να χιονίζει, έχει πολύ κρύο… δεν υπάρχει κανείς να μας βοηθήσει. Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει», δήλωσε επιβάτης μιλώντας στον Alpha, ενώ άλλος οδηγός είπε: «Είμαστε σταματημένοι τουλάχιστον 2,5 ώρες. Πήραμε την Τροχαία και μας είπαν ότι θα το δούνε. Δεν είναι εικόνα αυτή ευρωπαϊκού κράτους!».


Φωτογραφία: patratora.gr

Προς το βράδυ του Σαββάτου, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούσαν μεταξύ των κόμβων Καλαβρύτων και Αιγίου, για να προσφέρουν βοήθεια σε οδηγούς και επιβάτες που εγκλωβίστηκαν και να τους μεταφέρουν, εάν το επιθυμούν, σε ασφαλή χώρο. Η επιχείρηση της Πυροσβεστικής επεκτάθηκε και στην παλαιά εθνική οδό, όπου υπήρχε μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων, λόγω εκτροπής της κυκλοφορίας.

Από την πλευρά της, η «Ολυμπία Οδός», σχετικά με την κίνηση στην εθνική οδό Κορίνθου- Πατρών και συγκεκριμένα στο τμήμα μεταξύ των κόμβων Καλαβρύτων και Αιγίου, ανέφερε σε σχετική της ανακοίνωση το Σάββατο ότι η κυκλοφορία διεξάγεται «με μεγάλες καθυστερήσεις, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης – και κατά διαστήματα διακόπτεται η κυκλοφορία». Τονίζεται ότι νωρίτερα, υπήρξαν «δύο συμβάντα με «δίπλωμα» νταλίκας και αρκετά μικρότερα συμβάντα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν».

Επίσης, αναφέρεται ότι συνεργεία της «Ολυμπίας Οδού» επιχειρούν συνεχώς, ρίχνοντας αλάτι στο δρόμο, ενώ γίνεται έκκληση στους οδηγούς «να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους για τις επόμενες ώρες και σε κάθε περίπτωση να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να ακολουθούν τις οδηγίες της Τροχαίας».

Όσον αφορά στους εγκλωβισμένους στη νέα εθνική οδό, περίπου 55 πυροσβέστες κινούνται στα σημεία που έχουν ακινητοποιηθεί τα αυτοκίνητα και μετακινούν όσους θέλουν να απομακρυνθούν. Επίσης οι πυροσβέστες φρόντισαν να μετακινηθούν σε ασφαλές σημείο οι επιβάτες τριών λεωφορείων.Σχόλια