Oλονύχτιο θρίλερ (και) σήμερα το ραντεβού κυβέρνησης – δανειστών

Oλονύχτιο θρίλερ (και) σήμερα το ραντεβού κυβέρνησης – δανειστών

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 19.30 η νέα συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των Θεσμών, σε συνέχεια των χθεσινών, μαραθώνιων, διαπραγματεύσεων, που ολοκληρώθηκαν στις 06:50 σήμερα, στις οποίες υπήρξε πρόοδος, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία.

Τα δημοσιονομικά βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών, ενώ στο «μενού» περιλαμβάνονται ακόμα τα «κόκκινα» δάνεια και το ασφαλιστικό καθώς αργότερα θα προσέλθει και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Νωρίτερα, το σημερινό ραντεβού της κυβέρνησης με τους δανειστές είχε πάρει μετάθεση λίγων ωρών μέσω σχετικής ανακοίνωσης, η οποία ανέφερε ότι η προγραμματισμένη συνάντηση αντί για τις 4 το απόγευμα, θα ξεκινούσε τελικά στις 6, δίνοντας παράλληλα το έναυσμα για ένα νέο ολονύχτιο θρίλερ. Τελικά, οι συνομιλίες ξεκίνησαν στις 19.30.

Χωρίς να υπάρξει συμφωνία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7 το πρωί η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές που ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:30 το βράδυ της Κυριακής.

Μετά από από 9 ώρες διαπραγματεύσεων οι υπουργοί της κυβέρνησης αποχώρησαν από το Χίλτον με τον Γιώργο Σταθάκη να εκτιμά ότι το μόνο που φαίνεται να έχει κλειδώσει είναι το φορολογικό.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία για το αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ.

Αντίθετα ανοιχτό φαίνεται να είναι ακόμα το θέμα των «κόκκινων» δανείων» με τον κ. Τσακαλώτο να μιλά για «2-3 ανοιχτά θέματα» και να μην δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια είναι αυτά.

Ενδεικτικό του θρίλερ και της έντασης που προηγήθηκε ήταν το γεγονός ότι στις 6 το πρωί όλη η ομάδα των τροικανών σε μια ασυνήθιστη κίνηση βγήκε στην πισίνα του ξενοδοχείου προκειμένου να πάρει λίγο καθαρό αέρα μετά από εννέα ώρες συζητήσεων.

Τι ζητάνε όμως οι Θεσμοί για το κλείσιμο της περιβόητης διαπραγμάτευσης;

Διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο πλευρών σημειώνονται στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 (3,5% ζητούν οι Ευρωπαίοι-1,5% το ΔΝΤ) αλλά και σύγκλιση στις απαιτήσεις για σκληρότερα μέτρα σε μια σειρά από τομείς όπως το φορολογικό , το ασφαλιστικό και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αποκαλύπτονται στα email με τις απαιτήσεις των δανειστών.

Όπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Αγορά» στα κείμενα που εστάλησαν με email προς την κυβέρνηση (37 σελίδες από την ευρωπαϊκή πλευρά και 15 σελίδες από το ΔΝΤ) υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές σε κάθε πτυχή της οικονομικής ζωής του κράτους και των πολιτών.

Ειδικότερα  οι δανειστές ζητούν:

– την μείωση του αφορολόγητου στις 8.182 ευρώ, αντί τα 9.090 που αποδέχεται η κυβέρνηση (και αντί 9.545 ευρώ που ισχύει σήμερα)
αύξηση του ΦΠΑ στις ΔΕΚΟ (ηλεκτρικό ρεύμα και ύδρευση) αλλά και στα βιβλία. Αυτή τη στιγμή ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι στο 13% και το ΔΝΤ επιθυμεί αυτό να αυξηθεί και να φτάσει στο 23%.
αυξήσεις και νέους έμμεσους φόρων σε κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση.
Επιπλέον , στα προαπαιτούμενα για την β΄αξιολόγηση το φθινόπωρο, οι δανειστές απαιτούν:
απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
περικοπές των προνομιακών επιδομάτων
ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις
νέες παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγιαΣχόλια