Ομαδικός «τάφος» δημοσιογράφων…

Ομαδικός «τάφος» δημοσιογράφων…

Καλά εσύ Ολγα (Τρέμη) έφυγες νωρίς

Μετά τη βροχή καταγγελιών από πολίτες που «αγανάκτησαν» από τον τρόπο που συγκεκριμένα ΜΜΕ και δημοσιογράφοι κάλυψαν την περίοδο προ του δημοψηφίσματος, η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να καλέσει στο Πειθαρχικό της 9 δημοσιογράφους, προκειμένου να ελεγχθούν για το αν τήρησαν τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας ή όχι.

Των αποφάσεων προηγήθηκε παραίτηση από μέλος της ΕΣΗΕΑ της Ολγας Τρέμη ενώ με 18μηνη διαγραφή από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ τιμωρήθηκε ο Διευθυντής ειδήσεων του ΣΚΑΙ Σταμάτης Μαλέλης, με 12μηνη ο Αρης Πορτοσαλτε και με 6μηνη ο Νίκος Κονιτόπουλος (αρχισυντάκτης του Κ. Μπογδάνου στον ΣΚΑΙ – ο Μπογδάνος δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ ).

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επέβαλε την ποινή της επίπληξης με ανάρτηση στους υπόλοιπους (Μαρία Χούκλη, Μαρία Σαράφογλου, Ολγα Τρέμη, Δημήτρη Οικονόμου, Μανόλη Καψή) ενώ ο Γ. Πρετεντερης κρίθηκε αθώος για τον καυγά του με τον Υπουργό Υγείας Π.Κουρουμπλή.
Για την ιστορία, στις 29 Ιουνίου το ΕΣΡ είχε απευθύνει στους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας σύσταση για την τήρηση της ισομέρειας, της αντικειμενικότητας και του σεβασμού στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ενώ την 1η Ιουλίου το ΕΣΡ με νέα του επιστολή εφιστούσε την προσοχή των υπευθύνων των ειδησεογραφικών εκπομπών ως προς την ισομερή μετάδοση των απόψεων του ΝΑΙ και του ΟΧΙ.

Το Συμβούλιο επανήλθε με νέα του οδηγία στις 3 Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία υποδείκνυε σε όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας «κατά τη διάρκεια της προ του δημοψηφίσματος ημέρας, καθώς και κατά την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 και μέχρι τις 19:00 να μην μεταδίδουν διαφημιστικά μηνύματα και συγκεντρώσεις ή άλλες εκδηλώσεις των Επιτροπών Υποστήριξης ή των κομμάτων, με εξαίρεση τις δηλώσεις των επικεφαλής των Επιτροπών Υποστήριξης και των αρχηγών κομμάτων που γίνονται κατά τη διάρκεια της δημοψηφισματικής διαδικασίας». «Κατά τον ίδιο χρόνο δεν επιτρεπόταν και η μετάδοση δημοσκοπήσεων και η διοργάνωση συζητήσεων με προδημοψηφισματικό περιεχόμενο, πράγμα που δεν τηρήθηκε, αν και η επικεφαλής του ΕΣΡ Λίνα Αλεξίου είχε τηλεφωνήσει και προσωπικά στους υπεύθυνος των τηλεοπτικών σταθμών προκειμένου να τους προειδοποιήσει.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) ανέφερε ότι «με λύπη διαπίστωσε ότι αποσιωπήθηκαν και δεν εισακουστήκαν τόσο οι προτροπές της, όσο και οι υποδείξεις της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, κατά την προ του δημοψηφίσματος περίοδο, ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να παρουσιάζουν τις ειδήσεις με τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία που απαιτούν οι συνθήκες, ανεπηρέαστοι από τις τυχόν προσωπικές τους πεποιθήσεις, ώστε να διαφυλάσσεται η αντικειμενικότητα και να μην προκαλείται αναίτια σύγχυση και πανικός στο κοινό, δεν εισακούστηκαν από μικρή αλλά προβεβλημένη μερίδα ραδιοτηλεοπτικών κυρίως ΜΜΕ».Σχόλια