Ομαδοποίηση των δόσεων του Ιουνίου σε μία που θα πληρωθεί τέλος του μήνα, ζητά η Ελλάδα – Δεκτό το αίτημα από το ΔΝΤ

Ομαδοποίηση των δόσεων του Ιουνίου σε μία που θα πληρωθεί τέλος του μήνα, ζητά η Ελλάδα – Δεκτό το αίτημα από το ΔΝΤ

Επίσημο αίτημα για τη συγχώνευση των τεσσάρων δόσεων που πρέπει να καταβληθούν τον Ιούνιο στο ΔΝΤ, σε μία πληρωμή που γίνει στα τέλη του μήνα, κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έγινε δεκτό.

Σημειώνεται ότι συνολικά, οι τέσσερις δόσεις του Ιουνίου ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, με την πρώτη δόση, ύψους 300 εκατ. ευρώ να πρέπει να καταβληθεί αύριο Παρασκευή, ενώ η τελευταία για τον Ιούνιο είναι προγραμματισμένη για τις 19 του μηνός.

Η πρόταση αυτή της ελληνικής πλευράς, έρχεται μάλλον αιφνιδιαστικά, αφού αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης, διεμήνυαν πως η δόση την Παρασκευή θα πληρωθεί κανονικά.

Ακόμα και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωνε λίγη ώρα πριν το αίτημα πως είχε τη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα πως οι δόσεις θα πληρώνονται κανονικά.

Σημειώνεται, ότι η όλη διαδικασία με την ομαδοποίηση των δόσεων προβλέπεται από τον κανονισμό του Ταμείου, καθώς σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ, μία χώρα επιτρέπεται να μην πληρώσει τη δόση της και να την πληρώσει αργότερα στη διάρκεια του ίδιου μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει χρεοκοπία.

Ως εκ τούτου, και αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι το ΔΝΤ έκανε δεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει και τις 4 δόσεις στις 30 Ιουνίου.Σχόλια