Ομόφωνη επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ομόφωνη επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Στην ομόφωνη απόφαση για επέκταση κατά ένα εξάμηνο, των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία, κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών – μελών της ΕΕ που συμμετείχαν στο συμβούλιο στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Associated Press, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μπερτ Κούντερς.

Με αυτή την απόφαση, οι κυρώσεις προς τη Ρωσία παρατείνονται μέχρι το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ηγέτες αρκετών Ευρωπαϊκών χωρών υποστηρίζουν ότι η νέα επίθεση των ρωσόφωνων ανταρτών πρέπει να απαντηθεί όχι μόνο με την χρονική επέκταση των κυρώσεων, αλλά και με την ποσοτική και ποιοτική επέκταση των μέτρων που έχουν ήδη επιβληθεί.

Μάλιστα, το Reuters είχε νωρίτερα σημειώσει ότι η στάση της Ελλάδας προκάλεσε τη δυσφορία του Γερμανού ΥΠΕΞ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε ότι «δεν είναι μυστικό ότι η νέα θέση της Ελλάδας δεν κάνει ευκολότερη τη σημερινή συζήτηση».
Ωστόσο μετά την 20λεπτη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά, οι ανησυχίες αυτές φαίνεται να κατευνάστηκαν.

Παράλληλα, και σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου, ότι επελέγη η γραμμή του διαλόγου και όχι των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι στο τελικό κείμενο υπάρχει φράση που εισάγαμε για προστασία των ομογενών στην Ουκρανία.

Συμπλήρωσε, δε, ότι εάν η Ρωσία δεν πάει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα επανεξεταστεί το θέμα ενώ κατέληξε ότι «όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Ρωσίας δεν έχει καταλάβει τον προσανατολισμό της ελληνικής κυβέρνησης».


Σχόλια