Ομπάμα προς Τσίπρα: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία

Ομπάμα προς Τσίπρα: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους συζήτησαν ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός, στη συνάντησή που πραγματοποίησαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Βαρσοβία, με τον Μπαράκ Ομπάμα να επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ κατανοούν το θέμα και θα συμβάλουν στην επίτευξη συμφωνίας.

 

Στην  30λεπτη συνάντηση, οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης το προσφυγικό, το κυπριακό, ζητήματα διαφθοράς, αλλά και τις επιπτώσεις από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την αναγκαιότητα επίλυσης του ζητήματος του χρέους καθώς η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις και ανάπτυξη για έξοδο από την λιτότητα,τονίζοντας το σημείο που αφορά το ΔΝΤ ότι από τη μια γίνονται δεκτές από την ΕΕ οι προτάσεις του για λήψη μέτρων, αλλά όχι εκείνες που αφορούν στο χρέος.

 

Εν συνεχεία, το δεύτερο ζήτημα το οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός αφορούσε στο προσφυγικό με τον κ. Τσίπρα να περιγράφει την δημιουργηθείσα κατάσταση με τους 60.000 περίπου πρόσφυγες στη χώρα. Επίσης ο πρωθυπουργός επισήμανε τον σημαντικό ρόλο του ΝΑΤΟ στην διαχείριση του ζητήματος, αλλά και την αναγκαιότητα ο ρόλος αυτός να παραμείνει σημαντικός.

Ομπάμα σε Τσίπρα: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία

 

Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο μπορούν να καταλήξουν σε λύση και σημείωσε ότι πρέπει να φύγουν από το νησί οι στρατοί και να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, εξήρε τον ρόλο και τη στάση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως περιφερειακής δύναμης και χώρας που συνομιλεί με όλες τις δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.

 

Υπογράμμισε, επίσης την αποφασιστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να ασκήσει την επιρροή της προς κάθε κατεύθυνση για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Ο Μπαράκ Ομπάμα εξήρε την συνεργασία που έχουν ΗΠΑ και Ελλάδα στα αμυντικά, προτείνοντας μάλιστα να πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών το επόμενο διάστημα.

 

Ο Λευκός Οίκος για τη συνάντηση 

 

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις και ο πρόεδρος Ομπάμα ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

 

«Ο πρόεδρος εξήρε τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης και ενθάρρυνε μια μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

 

Όπως έγινε επίσης γνωστό το επόμενο χρονικό διάστημα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου θα επισκεφτεί την Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες σχετικά με το θέμα του χρέους.Σχόλια