Ομπάμα: «Θα πάω στην Κούβα εάν αποκτήσουν περισσότερες ελευθερίες οι πολίτες της»

Ομπάμα: «Θα πάω στην Κούβα εάν αποκτήσουν περισσότερες ελευθερίες οι πολίτες της»

Ανοιχτός απέναντι στο ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Κούβα το 2016 κάτω από προϋποθέσεις εμφανίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα. «Έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επισκεφτώ την Κούβα, αλλά πιστεύω πως οι συνθήκες πρέπει να είναι κατάλληλες», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα τόνισε πως έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο πως εάν δεν υπάρξει πρόοδος σε αυτό το πεδίο, είναι απίθανο να επισκεφτεί την χώρα έως την λήξη της προεδρικής του θητείας, παρά την ιστορική αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, νωρίτερα φέτος.

«Έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επισκεφτώ την Κούβα, αλλά πιστεύω πως οι συνθήκες πρέπει να είναι κατάλληλες», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Και αυτό που έχω πει στην κυβέρνηση της Κούβας είναι πως εάν, πράγματι, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι παρατηρούμε κάποια πρόοδο στις ελευθερίες και στις δυνατότητες των απλών Κουβανών, θα το ήθελα να πραγματοποιήσω επίσκεψη ως ένα τρόπο επισήμανσης αυτής της προόδου»», πρόσθεσε στη συνέντευξή του στο Yahoo! News.

«Εάν κάνω επίσκεψη στην Κούβα, τότε μέρος της συμφωνίας είναι ότι θα μπορώ να μιλήσω με όλους», συμπλήρωσε ο Ομπάμα. «Έχω κάνει ξεκάθαρο στις απευθείας συζητήσεις μου με τον πρόεδρο Κάστρο ότι θα συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε εκείνους που επιθυμούν να διευρύνουν την ελευθερία της έκφρασης μέσα στην Κούβα», πρόσθεσε.ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια