1:25 Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ώρα μηδέν για τη συμφωνία - 1.660 πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα

Ώρα μηδέν για τη συμφωνία - 1.660 πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση με το προσφυγικό, αφού όπως όλα δείχνουν η συμφωνία που πάρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ε.Ε-Τουρκίας κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η ενημέρωση του Συντονιστικού, η οποία αναφέρει ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες εντός της χώρας ξεπέρασαν τους 50.000, στις δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής της συμφωνίας 1.662 νέες αφίξεις καταγράφηκαν στα νησιά του Αιγαίου.

Στις 7:30 το πρωί έφτασε στον Πειραιά το πλοίο “Αριάδνη” με 582 μετανάστες και πρόσφυγες από Μυτιλήνη (322 άνθρωποι) και Χίο (260 άνθρωποι). Από αυτούς, οι 200 μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στη Ριτσώνα και στη Μαλακάσα.

Παράλληλα στο λιμάνι της Ελευσίνας έφτασε λίγα λεπτά μετά τις 10:20 το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1433 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη οι οποίοι αναμένεται να μεταφερθούν σε κέντρο προσωρινή φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά. «Μετανάστες συνεχίζουν να έρχονται, διότι οι ροές εξ ανατολών δεν έχουν σταματήσει», καταγγέλλει ο  δημοσιογράφος του Lesvosnews.gr, Γιάννης Σινάνης. Σύμφωνα με την  ίδια πηγή στο νησί της Λέσβου βρίσκονται μετανάστες 77 εθνικοτήτων.

Οπως ανακοίνωσε σήμερα το λιμενικό σώμα τουλάχιστον 1344 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν περισυνελεγεί από την Παρασκευή το πρωί 18/03 έως τη Δευτέρα το πρωί 21/03 σε 26 περιστατικά έρευνες και διάσωσης που έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται, βάσει και της τελευταίας καταμέτρησης από το λιμενικό, περίπου 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

870 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά

Η χθεσινή 20η Μαρτίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας δεν ήταν ενθαρρυντική, στα νησιά έφθασαν περίπου 870 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού και άλλοι τόσοι καταγράφηκαν μέχρι την Δευτέρα το πρωί. Με βάση την Συμφωνία αυτοί θα καταγραφούν στα hot spots και όσοι έχουν τα χαρακτηριστικά του πρόσφυγα θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου, εάν εγκριθεί τότε θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει φιλοξενία μέχρι να βρεθεί χώρα η οποία θα δεχθεί τον αιτούντα άσυλο.

Καθώς το έργο αυτό προβλέπεται δύσκολο και οι διατυπώσεις περίπλοκες η Ελλάδα θα δεχθεί βοήθεια από περίπου 2.500 ειδικούς από τις υπηρεσίες της ΕΕ, όπως ήδη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Σε αυτούς προστίθενται 1500 Έλληνες που θα συγκροτούν την γραφειοκρατία για την διαλογή και την περαιτέρω διαχείριση των αιτήσεων ασύλου.  Από τους 2.500 Ευρωπαίους  οι 400 θα είναι  από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου (EASO), οι 400 θα είναι διερμηνείς και οι υπόλοιποι 1.500 θα είναι προσωπικό ασφαλείας.

Για τους μετανάστες που δεν δικαιούνται καθεστώς ασύλου και όσους απορρίπτονται οι αιτήσεις τους θα αρχίζει η διαδικασία επιστροφής τους στην Τουρκία την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να χαρακτηρίσει “ασφαλή χώρα”. Ένα από τα πολλά γκρίζα σημεία της Συμφωνίας είναι ότι για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται στην Τουρκία ένας άλλος θα εγκαθίσταται από την Συρία στην Ευρώπη. Για τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης σχεδιάζεται να αποσταλούν στην Ελλάδα 50 επιπλέον ειδικοί από τη Frontex και 1.500 αστυνομικοί. Πρόκειται για ένα συνολικό αριθμό προσωπικού γύρω στα 4.000 άτομα.

Από τις 4 Απριλίου οι επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία
Το ερώτημα είναι γιατί κάποιος Σύρος που δικαιούται ασύλου να επιστρέφεται στην Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης “Ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί μόνο μέσα σε 24 ώρες” και προβλέπεται ότι οι πρώτες επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία θα πρέπει να γίνουν στις 4 Απριλίου. Πάντως προβλέπεται ότι θα επιβαρυνθούν τα νησιά αφού όσοι υποβάλλουν αίτηση ασύλου θα παραμένουν εκεί μέχρι να διευθετηθεί η υπόθεσή τους.

Καθώς οι αφίξεις συνεχίζονται οι νεοεισερχόμενοι προστίθενται στους 50.000 που ήδη βρίσκονται στην χώρα. Περί τους 14.000 βρίσκονται στην Ειδομένη την οποία δεν αποφασίζουν να εγκαταλείψουν παρά την απόφαση της ΕΕ, διατηρώντας τις ελπίδες τους ότι θα βρεθεί τρόπος να συνεχίσουν το ταξίδι. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον Πειραιά όπου επιτήδειοι λαθροδιακινητές τους παρωθούν να παραμείνουν με την υπόσχεση ότι θα τους εξασφαλίσουν οδό διαφυγής μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας. Η κυβέρνηση πάντως ανακοίνωσε ότι στην εβδομάδα αυτή θα εξασφαλίσει ακόμη 10.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας σε οργανωμένες δομές στο εσωτερικό της χώρας.

Μία από τις πρώτες ενέργειες του πρωθυπουργού ήταν η συγκρότηση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική υπό την προεδρία του και στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμύνης, Δικαιοσύνης, Επικρατείας και μία σειρά αναπληρωτές, αρμόδιοι για τις διαφόρες πτυχές του προσφυγικού που συνολικά απαρτίζουν το μισό υπουργικό συμβούλιο.

Ξεπερνούν τους 2.000 οι πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας της Ηπείρου

Πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έφτασαν το πρωί, με πέντε λεωφορεία, στο κέντρο φιλοξενίας, το παλιό στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» στη Φιλιππιάδα. Σύμφωνα με την καταμέτρηση, πρόκειται για 247 άτομα, ανάμεσα τους 135 ανήλικα παιδιά, κυρίως κάτω των 10 ετών.

Την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα στο Κέντρο είχαν μεταφερθεί 496 πρόσφυγες και μετανάστες, όμως κάποιες οικογένειες, κυρίως Αφγανών, περίπου 50 άτομα, έφυγαν με προορισμό την Αθήνα.

Ο δήμος Ζηρού, στον οποίον ανήκει η Φιλιππιάδα, με ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνει έκκληση για φάρμακα, αναλώσιμα, βρεφικά -παιδικά είδη, αλλά και διερμηνείς, ιατρικό και άλλο επιστημονικό προσωπικό, καθώς και σε εθελοντές, για τη στήριξη του κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων. Ωστόσο, χθες, στο κέντρο παρείχαν τις υπηρεσίες τους γιατροί από το Κοινωνικό Ιατρείο της Πρέβεζας.

Στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο, στην Κατσικά Ιωαννίνων, μετά τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν χθες το βράδυ με την άφιξη 1.167 προσφύγων και μεταναστών, η κατάσταση ομαλοποιείται. Μάλιστα, 40 από τους 150 πρόσφυγες που έφυγαν για να μεταβούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη επέστρεψαν, καθώς βεβαιώθηκαν πως ο Βαλκανικός Διάδρομος είναι κλειστός.

Στη Μαθητική Εστία, στα Δολιανά Καλπακίου, εγκαταστάθηκαν, την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, 205 πρόσφυγες και μετανάστες, όπου ο δήμος τούς παραχώρησε και δωρεάν ιντερνέτ. Μία γυναίκα πρόσφυγας που βρέθηκε στα Δολιανά με τα παιδιά της, κατάφερε μέσα στα πρώτα λεπτά πρόσβασης στο διαδίκτυο να βρει τον σύζυγό της, τον οποίο αναζητούσε στον Πειραιά.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας