Οριστικό: Μόνο στο 25% και τους πιο φτωχούς η αυτόματη προστασία α΄ κατοικίας

Οριστικό: Μόνο στο 25% και τους πιο φτωχούς η αυτόματη προστασία α΄ κατοικίας

Mετά από χίλια… κύματα και αμέτρητες ώρες διαπραγματεύσεων, υπάρχει πλέον συμφωνία. Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, κυβέρνηση και θεσμοί βρήκαν… άκρη σχετικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τις αλλαγές στις 100 δόσεις και έτσι ολοκληρώνεται το πρώτο κύμα των προαπαιτούμενων που επιδιώκεται να ψηφιστούν ως την Πέμπτη το βράδυ, με στόχο ανοίξει ο δρόμος για να δοθούν τα 10+2 δισ. ευρώ στη χώρα μας.

Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα μέτρα της νέας συμφωνίας, πλην των ρυθμίσεων για πώληση κόκκινων δανείων σε funds που θα γίνουν νόμος τον Δεκέμβριο και θα ξεκινήσουν να αλλάζουν χέρια από τον Ιανουάριο του 2016.

Η συμφωνία προβλέπει την κατηγοριοποίηση των οφειλετών στεγαστικών δανείων σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που κατατάσσονται στα πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια και σε αυτούς που ανήκουν στη «μεσαία» τάξη.

Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται οφειλέτες που έχουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 170.000 ευρώ, και εισόδημα 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι, 3.361 ευρώ για κάθε τέκνο, και 20.639 δηλωθέν εισόδημα για μια τετραμελή οικογένεια.

Τα κριτήρια για τη δεύτερη κατηγορία είναι πιο αυστηρά με στόχο να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για τους στρατηγικούς «μπαταχτσήδες» όπως επισημαίνουν τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι δανειστές. Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές το 33% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

Το πολυνομοσχέδιο θα προβλέπει:

1. Ποια ακίνητα θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό και ποια όχι
2.Αλλαγές στις 100 δόσεις
3. Σε δόσεις και μη ληξιπρόθεσμα
4. Φόρος στον «τζόγο» αντί στην εκπαίδευση

Αποχωρώντας στη 01:30 μετά τα μεσάνυχτα από τις διαπραγματεύσεις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως «κλείσαμε σε όλα». Ενώ προέβλεψε ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν διαδικασίες.Σχόλια