Οριστικό «όχι» στο αίτημα ολιγοήμερης παράτασης του προγράμματος από τους Υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης

Οριστικό «όχι» στο αίτημα ολιγοήμερης παράτασης του προγράμματος από τους Υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης

Στη απόφαση να μην εγκρίνουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος λόγω του επικείμενου δημοψηφίσματος, έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup το οποίο ήδη ολοκληρώθηκε.Δηλώσεις πριν τη συνεδρίαση

Ο πρόεδρος του Γερούν Ντέισελμπλουμ προσερχόμενος χαρακτήρισε «θλιβερή» εξέλιξη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για το δημοψήφισμα. Παράλληλα εξέφρασε την άπόψη ότι η απόφαση έκλεισε την πόρτα για περαιτέρω συζητήσεις, ανέφερε ο ολλανδός αξιωματούχος

Πλέον οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλούνται να αποφασίσουν επίο του αιτήματος της κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση, αίτημα που δεν φαίνεται να εγκριθεί.

Ηδη από το Βερολίνο μεταδίδεται ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση, κάτι που θα σημάνει ότι την 1η Ιουλίου το υφιστάμενο πρόγραμμα εκπνέει και πλέον δεν θα υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για την Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι από εκείνη τη στιγμή θα κινηθούν οι διαδικασίες, το λεγόμενο Plan B, που θα οδηγεί στη χρεοκοπία της χώρας εντός ευρώ.

Στη συνεδρίαση εκτός από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, μετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δηλώσεις υπουργών κατά την προσέλευση στο Eurogroup.

Δύσκολη χαρακτήρισε την επέκταση του προγράμματος για την Ελλάδα ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ προσερχόμενος στη συνεδρίαση και χαρακτήρισε  περίεργη (bizzare) την κίνηση της κυβέρνησης.

Στο χώρο προσήλθαν χωρίς δηλώσεις ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και ο ισπανός ΥΠΟΙΚ Λουίς Ντε Γκίντος. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επέλεξε επίσης, να μην κάνει δηλώσεις. «Η διορία παραμένει», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Ολλανδίας, Ερίκ Βίμπς.

Με κάθε σεβασμό στο δημοψήφισμα ως δημοκρατική διαδικασία η ελληνική κυβέρνηση εξελέγη για να λαμβάνει αποφάσεις και αυτό θα πρέπει να κάνει., δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Κάζιμιρ και πρόσθεσε: «Αν η Ελλάδα απορρίψει το πακέτο που υπάρχει στο τραπέζι τότε τέλος. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα πρέπει να απαντήσει τι θα γίνει αν δεν πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ. Τι περιμένω από τον Βαρουφάκη; Μια ακόμα διάλεξη»

Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει παράταση του τρέχοντος προγράμματος, δήλωσε ο αυστριακός ΥΠΟΙΚ Σέλινγκ αναρωτώμενος  αν η ελληνική κυβέρνηση σοβαρολογούσε για τη δημοκρατία, γιατί δεν διεξήγαγε ένα δημοψήφισμα πριν εβδομάδες όταν υπήρχε χρόνος; Αυτό που δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί συνέβη.

Λαγκάρντ: Δείξαμε ευελιξία

Σε δηλώσεις της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε ότι το ταμείο «μαζί με τους θεσμούς δείξαμε πάντα ευελιξία για να προσαρμοστούμε στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα Στόχος ήταν η σταθερότητα  της οικονομίας στην Ελλάδα και η οικονομική ανεξαρτησία όπως στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Πρέπει να υπάρξουν δομικές μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο παραγωγική η οικονομία και να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Αυτό απαιτεί οικονομική στηριξη και εργασία στο θέμα του χρέους. Έχω κάνει αυτές τις προτάσεις. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε.»

Βαρουφάκης: Οι τράπεζες πρέπει να μείνουν ανοιχτές

Οι τράπεζες πρέπει να μείνουν ανοιχτές καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταβατικής περίοδο, υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των τραπεζών» συμπλήρωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup.

Μοσχοβισί: Να εξετάσουμε αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία

Τo Εurogroup πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να εξετάσει αν η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών είναι ακόμα εφικτή δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

To κενό το οποίο απομένει στις θέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών είναι σχετικά περιορισμένο, δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή δούλευε μέχρι αργά τη νύχτα για να καλυφθεί το κενό, βάσει της εντολής που έχει λάβει από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι η Επιτροπή επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά παράλληλα η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε αξιόπιστες και συμπαγείς μεταρρυθμίσεις.

«Όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει τρόπος», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι το Eurogroupπρέπει να εξετάσει εάν η επίτευξη συμφωνίας είναι ακόμα πιθανή. Προηγουμένως όμως, είπε, οι υπουργοί αναμένουν να ακούσουν από τον Έλληνα ομόλογό τους, Γιάνη Βαρουφάκη, ποιά είναι η κατάσταση και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

«H προθεσμία είναι προθεσμία», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup o Ερικ Βάιμπς, ο υφυπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας.

 Σχόλια