Οριστικοποιείται η πρόταση για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή – Ακτοφυλακή

Οριστικοποιείται η πρόταση για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή – Ακτοφυλακή

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Στρασβούργο η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου οριστικοποιείται η πρόταση για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή – Ακτοφυλακή, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, να χαρακτηρίζει «ιστορική» τη σημερινή συνεδρίαση.

Σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός αυτός οργανισμός θα αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων, και θα αντικαταστήσει τη Frontex.
Όπως σημειώνεται στο σχέδιο της πρότασης της Επιτροπής, τα κράτη μέλη θα μπορούν να απευθυνθούν στον νέο αυτό οργανισμό, εάν αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα στα σύνορά τους.

Ωστόσο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε καταστάσεις κρίσης στα εξωτερικά σύνορα, και αν ένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση, ο οργανισμός αυτός θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα στέλνοντας προσωπικό για τη φύλαξη των συνόρων.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη φύλαξη των συνόρων θα απασχολεί περί τα 1500 άτομα που θα προέρχονται από εθνικούς τελωνειακούς, ενώ το κόστος του αναμένεται να φτάσει τα 280 εκατ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή το διπλάσιο σε σχέση με το ετήσιο κόστος της Frontex.

O νέος οργανισμός φύλαξης των συνόρων θα αναλύει διαρκώς την κατάσταση που επικρατεί στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ προκειμένου να αποσοβηθούν οι κρίσεις, θα έχει τη δικαιοδοσία να συνεργάζεται με τρίτες χώρες, ιδίως με τα Δυτικά Βαλκάνια, θα βοηθά στην ταυτοποίηση και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών, καθώς και στη διαδικασία επιστροφής στις χώρες προέλευσής τους, των μεταναστών εκείνων των οποίων η αίτηση χορήγησης ασύλου απορρίπτεται.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ και αναμένεται να αντιμετωπίσει τη σθεναρή αντίσταση ορισμένων χωρών-μελών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρόταση της Επιτροπής, παρά τη στήριξη της Γερμανίας και της Γαλλίας, έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από μια μερίδα χωρών-μελών που θεωρούν ότι μια τέτοια λύση αποτελεί παραχώρηση μέρους της κυριαρχίας τους.Σχόλια