Όρους & προϋποθέσεις θέτουν βουλευτές της αντιπολίτευσης για να πουν «Ναι» στο 3ο μνημόνιο

Όρους & προϋποθέσεις θέτουν βουλευτές της αντιπολίτευσης για να πουν «Ναι» στο 3ο μνημόνιο

Όρους προκειμένου να προχωρήσουν στην ψήφιση της νέας συμφωνίας την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, θέτουν αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης τις τελευταίες ώρες, ενώ στη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση, στην οποία έχει μπει ο προβληματισμός για τη στάση των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Σήμερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε άρθρο που ανήρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα σημειώνει τις προϋποθέσεις τις οποίες θα πρέπει να καλύψει ο πρωθυπουργός, για να στηρίξει ο ίδιος τη συμφωνία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να παραδεχτεί ότι δημαγώγησε, να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού συστήματος, να πάρει πρωτοβουλία για να αντικατασταθεί η κ. Κωνσταντοπούλου στην Προεδρία της Βουλής, και να δεσμευτεί ότι δε θα προκηρύξει εκλογές.

Διαβάστε αναλυτικά τους όρους που θέτει ο κ. Βενιζέλος:

– Ο κ. Τσίπρας οφείλει να παραδεχθεί ότι δημαγώγησε, εψεύσθη, συκοφάντησε, παραπλάνησε, έβλαψε.

– Ο κ. Τσίπρας οφείλει να συναινέσει στην άμεση αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών ώστε να εναρμονισθεί ο εκλογικός νόμος με την ανάγκη κυβερνητικών σχημάτων ευρύτερης συνεργασίας που θα εφαρμόσουν τη μόνη υπαρκτή – όπως αποδείχθηκε – εθνική στρατηγική. Σκέψεις που είχαν λογική μέχρι το 2010 περί αυτοδυναμίας ή περιορισμένων συνεργασιών είναι πλέον ξεπερασμένες από την επιτακτική ανάγκη ευρύτατων συνεργασιών. Όχι για να βρεθούν σε θέσεις εξουσίας οι ίδιοι άνθρωποι, αλλά για να βγει η χώρα από την περιδίνηση της κρίσης που τροφοδότησε η ψευδής τομή «μνημόνιο / αντιμνημόνιο».

– Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαλλάξει αμέσως τη Βουλή από την δυσλειτουργία και την επιβάρυνση της προέδρου της για την οποία ο ίδιος ευθύνεται.

– Ο κ. Τσίπρας οφείλει να αποσαφηνίσει το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και συστράτευση. Όχι εκλογές, καθυστερήσεις και νέες εκκρεμότητες. Ούτε όμως μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που εκμεταλλεύεται αφενός μεν την υπευθυνότητα της αντιπολίτευσης, αφετέρου δε την στάση αναμονής των συγκρουόμενων εσωκομματικών πτερύγων του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός από τον κ. Βενιζέλο, και οι κ.κ. Κωνσταντινόπουλος και Γρηγοράκος στο ΠΑΣΟΚ έχουν θέσει όρους για να υπερψηφίσουν τη συμφωνία, ενώ από την πλευρά της, η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, έχει δηλώσει ότι δε δίνει «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κωνσταντινόπουλος έχει σημειώσει πως ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να δεσμευτεί ρητά πως θα τηρήσει τη Συμφωνία. «Δεν έχει αξία να ψηφίζουμε πράγματα που σε 1-2 μήνες δεν πρόκειται να προχωρήσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος έχει αποστείλει επιστολή στη Φώφη Γεννηματά, στην οποία αφήνει να διαφανεί πως σκέφτεται να μην ψηφίσει τη συμφωνία.

«Αν δεν υπάρξει ένα κοινό πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο με την κυβέρνηση, η στήριξή της εκ μέρους μας θα ισοδυναμούσε με εν λευκώ υποταγή στις προθέσεις της να εξακολουθεί να πολιτεύεται εκτός πολιτικής, οικονομικής και ευρωπαϊκής πραγματικότητας», αναφέρει στην επιστολή του.

«Αν δεν δεσμευτεί ο Τσίπρας για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, δεν ψηφίζω. Απέχω. Τελεία. Δεν θα παίζει Monopoly στις πλάτες των άλλων. Ούτε στα ζάρια τη χώρα, μονά -ζυγά δικά του…», σημειώνει ο βουλευτής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός.

«Θα πρέπει να δούμε αν θα ψηφίσουμε αυτή τη συμφωνία στα όργανά μας, εγώ θα ταχθώ με την πλειοψηφία», δήλωσε τέλος σχετικά ο βουλευτής της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σχόλια