Ουκρανία: Εμπλοκή της Ρωσίας στην κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφος δείχνει το διεθνές πόρισμα

Ουκρανία: Εμπλοκή της Ρωσίας στην κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφος δείχνει το διεθνές πόρισμα

Από την περιοχή που ελέγχεται από αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία εκτοξεύτηκε το βλήμα που έπληξε την πτήση ΜΗ17 πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014, όπως προέκυψε από την ανάλυση των δεδομένων της κατάρριψης του μαλαισιανού αεροσκάφους, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 298 άνθρωποι.

Αναλυτικότερα, και όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, το πόρισμα της διεθνούς ερευνητικής ομάδας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το αεροσκάφος επλήγη από ρωσικό αντιαεροπορικό πύραυλο Buk από χωριό στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο ήλεγχαν οι φιλορώσοι αποσχιστές αντάρτες της περιοχής.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, το πόρισμα αυτό αποτελεί θεμέλιο λίθο για την προσαγωγή των υπευθύνων για την κατάρριψη στη Δικαιοσύνη.

«Τα ευρήματα αναιρούν τους ισχυρισμούς των αρχών της Ρωσίας, η οποία είχε υπονοήσει ότι πιθανόν το μαλαισιανό αεροσκάφος να κατερρίφθη από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», καταλήγουν οι ουκρανικές αρχές.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως τα δεδομένα των ραντάρ δείχνουν πως η πτήση MH17 των μαλαισιανών αερογραμμών είναι σίγουρο πως δεν καταρρίφθηκε από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ουκρανικό έδαφος που ελεγχόταν από τους αντάρτες.

Αναφερόμενος στο πόρισμα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι τα δεδομένα που έλαβαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις καθιστούν ήδη σαφές πως ο πύραυλος δεν εκτοξεύθηκε από έδαφος των ανταρτών, αλλά από αλλού.Σχόλια