Ουγγαρία: Τα εξωτερικά σύνορα της Συνθήκης Σένγκεν πρέπει να προστατεύονται από την Ελλάδα

Ουγγαρία: Τα εξωτερικά σύνορα της Συνθήκης Σένγκεν πρέπει να προστατεύονται από την Ελλάδα

«Τα εξωτερικά σύνορα της Συνθήκης Σένγκεν θα πρέπει να προστατεύονται κατά κύριο λόγο από την Ελλάδα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβακς, εξαπολύοντας νέες κατηγορίες κατά της Αθήνας για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

«Η Ουγγαρία είναι έτοιμη να συμβάλει ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για το σκοπό αυτό» πρόσθεσε. Σύμφωνα πάντα με τη Βουδαπέστη, η Ουγγαρία έχει μέχρι στιγμής φέτος δαπανήσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ για «την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων της» ενώ έχει λάβει μόνον 7 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ.

«Η Ουγγρική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την προστασία της χώρας και των συνόρων της ΕΕ», δήλωσε ο Κόβακς.

Αναφορικά με τις συγκρούσεις με μετανάστες εχθές, ο ίδιος υποστήριξε ότι η ουγγρική αστυνομία υπέστη «προμελετημένη επίθεση» στο Röszke στα σερβικά σύνορα. Αυτό που συνέβη την Τετάρτη ήταν «μια βάναυση επίθεση, για την οποία δεν υπάρχει καμία δικαιολογία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζόλταν Κόβακς, ενώ πρόσθεσε ότι «η αστυνομία έδωσε μια ‘’συμμετρική απάντηση’’ στις επιθέσεις που δέχεται από ένοπλους μετανάστες».

Σημειώνεται ότι η ουγγρική αστυνομία εντόπισε και συνέλαβε έναν άνδρα, για τον οποίο η Ουγγαρία εκτιμά ότι είναι ο ηγέτης της «εξέγερσης», και είναι Σύρος υπήκοος. «Οι ουγγρικές αρχές διερευνούν αν θα απαγγελθεί εναντίον του κατηγορία για ‘’τρομοκρατική ενέργεια’’» πρόσθεσε δε ο Κόβακς.

Αιχμηρή απάντηση στις επιθετικές δηλώσεις Ούγγρων αξιωματούχων σχετικά με τη στάση της Ελλάδος στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση έδωσε πάντως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «παραλήρημα» από την πλευρά της Βουδαπέστης.Σχόλια