Π. Κουρουπλής: Ο ελληνισμός εκπέμπει ανθρωπισμό

Π. Κουρουπλής: Ο ελληνισμός εκπέμπει ανθρωπισμό

Τη δημόσια έκκληση «να συμμετάσχουν όλοι οι δήμοι στη διαχείριση της φιλοξενίας των προσφύγων- μεταναστών και να αναλάβουν αντίστοιχες ευθύνες», απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη.

Ο Π. Κουρουμπλής, ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση ενίσχυση των δήμων που σήκωσαν το προσφυγικό βάρος με 3 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα αρχίσουν να εισρέουν άμεσα στα ταμεία τους». Δήλωσε, επίσης, στους δημάρχους της δυτικής Μακεδονίας ότι έθεσε το θέμα της κατανομής πόρων ύψους 100 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της ΕΕ στον Κύπριο επίτροπο κ. Στυλιανίδη. «Σήμερα οι πόροι αυτοί κατευθύνονται καθ’ ολοκληρία στις διεθνείς ΜΚΟ για τη διαχείριση του προσφυγικού, και ζήτησα μέρος τους να έλθει και στους δήμους, αφού ως αναγνωρισμένες δομές του κράτους προσφέρουν σημαντικό υποστηρικτικό έργο», σημείωσε. Προκειμένου δε, να ξεπεραστούν τα εμπόδια των ευρωπαϊκών κανονισμών, ανέφερε ότι υπάρχει συζήτηση για συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ώστε να καταστεί δυνατή μια τέτοια χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα πολλών δημάρχων για αξιοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων για τη φιλοξενία προσφύγων, ανέφερε ότι το μοντέλο του Δήμου Αθηναίων με την πιλοτική ενοικίαση διαμερισμάτων είναι παραγωγικό και φαίνεται ότι μπορούμε να το δοκιμάσουμε και σε άλλες περιοχές της χώρας

Σχόλια