Παγκόσμια Μέρα Οικογένειας

Παγκόσμια Μέρα Οικογένειας

Η Οικογένεια αποτελεί τον πρωταρχικό πυρήνα της κοινωνίας και έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες μιας δίκαιης κοινωνίας, καθώς οι άλλοι δύο είναι η αγορά εργασίας χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς και οι μηχανισμοί κοινωνικής προστασίας.

Η υιοθέτηση πολιτικών ευνοϊκών για την οικογένεια που ωφελούν όλους αποτελεί αναγκαιότητα για το μέλλον της Ευρώπης. Είναι επιτακτικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αρχίσουν να υλοποιούν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν μέσω του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Καθίσταται επείγουσα η ανάγκη εφαρμογής πολιτικών αποφάσεων, ώστε να ανακοπεί η συνεχιζόμενη μείωση του πληθυσμού στην Ευρώπη και να αντιμετωπισθούν τα αυξανόμενα ποσοστά φτώχειας και οι διακρίσεις.

Επενδύοντας στην οικογένεια επενδύουμε στην κοινωνία.  Η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της οικογένειας λειτουργεί προς όφελος της ευημερίας των μελλοντικών γενιών, καθώς συμβάλλει στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), με έμφαση στον πρώτο στόχο για την εξάλειψη της φτώχειας, τον πέμπτο στόχο για την επίτευξη ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και τον δέκατο στόχο για περιορισμό των ανισοτήτων.

«Επενδύοντας στην οικογένεια με στόχο να την ενδυναμώσουμε και να ενισχύσουμε το κοινωνικό κεφάλαιο που δημιουργεί, ωφελείται η κοινωνία στο σύνολό της. Υπό αυτή την έννοια η οικογένεια συνεισφέρει αδιαμφισβήτητα στη δημιουργία μιας ειρηνικής και συμμετοχικής κοινωνίας.  Ευελπιστώ ότι τα Κράτη-Μέλη θα χρηματοδοτήσουν και θα εφαρμόσουν στέρεες πολιτικές για την οικογένεια προς την κατεύθυνση επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης», αναφέρει ο Jorge Nuño Mayer, Γενικός Γραμματέας της Κάριτας Ευρώπης.

Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου.

Ο ετήσιος αυτός εορτασμός αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας.

Τι είναι όμως οικογένεια; Ρωτήσαμε τα παιδιά και μας έδωσαν τη δική τους απάντηση.

Γιάννης 8 ετών: Οικογένεια είναι αυτό που έχω με τα αδέρφια μου, τη μαμά και τον μπαμπά μου.
Χριστίνα 5 ετών: Είναι το σπίτι μου.
Ζέτα 8,5 ετών: Μας προστατεύει. Είναι αγάπη και είναι πάντα μαζί μας.
Αδαμαντία 10 ετών: Είναι η αγάπη και η καλύτερη παρέα του κόσμου.
Νικόλ 5 ετών: Όταν είμαστε αγκαλιά, ο μπαμπάς μου, η μαμά μου και εγώ.
Πέτρος 7 ετών: Οικογένεια είναι αυτό που δημιουργεί ένας μπαμπάς και μία μαμά.
Κατερίνα 8 ετών: Όταν δύο άνθρωποι επιλέγουν να ζήσουν μαζί.
Ελένη 6 ετών: Οικογένεια είναι αυτό που έχω με τους γονείς μου, τις γιαγιάδες και τους παππούδες.
Χαρά 3,5 ετών: Είναι η μαμά, ο μπαμπάς μου, εγώ και το μωράκι που έχει η μαμά μου στην κοιλίτσα της.


Σχόλια