Παγκόσμια Τράπεζα, ο «μεγάλος αδελφός» του ΔΝΤ: Κόψτε φοροαπαλλαγές και επιδόματα…

Παγκόσμια Τράπεζα, ο «μεγάλος αδελφός» του ΔΝΤ: Κόψτε φοροαπαλλαγές και επιδόματα…

Γράφει ο Γιάννης Κριτσαντώνης

Η λίστα που έχει ήδη παραδώσει η Παγκόσμια Τράπεζα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, (ποιος την παρέδωσε άραγε; Ο… αντιπρόσωπός μας εκεί και παλιό μεγαλοστέλεχος του ΠΑΣΟΚ;) προβλέπει «ψαλίδι» σε όλες τις φοροαπαλλαγές και κυρίως αυτές που αφορούν σε ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης και περικοπές σε παροχές ανταποδοτικού χαρακτήρα, για τις οποίες έχουν καταβληθεί εισφορές.

Στη λίστα αυτή,  περιλαμβάνονται περισσότερες από 100 παροχές που δίνονται σε είδος ή σε χρήμα σε ασφαλισμένους ή ανέργους. Τουλάχιστον, η Παγκόσμια Τράπεζα δεν ζητάει περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα. (…Ευτυχώς!) Αλλά, βάζει στο στόχαστρο το επίδομα θέρμανσης, διότι, λέει, «διαπιστώθηκε» βάσει των κριτηρίων, ενδέχεται οι δικαιούχοι να … μην είναι οπωσδήποτε αυτοί που το έχουν πραγματικά ανάγκη!

Πάει βέβαια και παρακάτω η Παγκόσμια Τράπεζα: Απαιτεί κούρεμα του αφορολόγητου από τα 8.636 ακόμα και κάτω από τα 5.000 ευρώ! Η πρόταση αυτή όμως «απορρίφθηκε» από τον Τσακαλώτο και τον Κατρούγκαλο, όπως βέβαια έχουν «απορριφθεί» στο παρελθόν και άλλες απαιτήσεις των τοκογλύφων…

Να μερικά από αυτά που απαιτεί (λέγε με Τόμσεν) για κατάργηση, στο όνομα του «εξορθολογισμού» και της «οικονομικής αποτελεσματικότητας»:

 1. Το επίδομα θέρμανσης
 2. Παροχές διακοπών σε ανέργους
 3. Καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ
 4. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ
 5. Οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ
 6. Προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων
 7. Χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου
 8. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια
 9. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας
 10. Προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες
 11. Οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα γάμου
 12. Διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας.

Αυτά μεταξύ άλλων απαιτεί η Παγκόσμια Τράπεζα που είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ( με έδρα την Ουάσιγκτον και αμερικανό πρόεδρο) το οποίο παρέχει οικονομική και τεχνική βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες για αναπτυξιακά έργα με δεδηλωμένο στόχο τη… μείωση της φτώχειας! Πρόκειται βέβαια για τον αδελφό οργανισμό του ΔΝΤ. Ιδρύθηκε το 1945, έχει 185 χώρες μέλη (και σκοπιανούς παρακαλώ με ιστοσελίδα στα… «μακεδονικά») και απασχολεί περίπου 10.000 άτομα.  8.000 στην Ουάσιγκτον και 2.000 σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα συγκρότημα πέντε τραπεζικών «θεσμών» που αλωνίζουν παγκοσμίως. Και μόνο να δει κανείς τις θέσεις της για το Ασφαλιστικό Σύστημα, αυτό στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:  α. Βασική, υποχρεωτική, βραχυχρόνια (!) δημόσια διευθυνόμενη σύνταξη (προκαθορισμένων παροχών) διανεμητικού χαρακτήρα, β. Υποχρεωτική,(!) ιδιωτικά διευθυνόμενη σύνταξη (καθορισμένης εισφοράς) κεφαλαιοποιητικής βάσης και γ. συμπληρωματική, προαιρετική και ιδιωτική σύνταξη κεφαλαιοποιητικού τύπου.

Έτσι μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί απαιτεί από τη χώρα μας αυτός ο Παγκόσμιος Τοκογλυφικός Οργανισμός με… «δεδηλωμένο στόχο τη μείωση της φτώχιας», τη δραστική περιστολή του κοινωνικού κράτους!

Αυτό που δεν καταλαβαίνει κανείς είναι, τι ακριβώς κάνει εκεί ο Έλληνας αντιπρόσωπος κ. Χρήστος Παπουτσής, που η τοποθέτησή του τον Σεπτ. του ‘15 έγινε στα πλαίσια της βελτίωσης της συνεργασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης με τον οργανισμό, «για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας και την διευκόλυνση του επιχειρείν στην χώρα», με τα 10.000 δολάρια μηνιαίο μισθό! Έφτιαξε τουλάχιστον καμιά.. ιστοσελίδα στα ελληνικά ή όχι ακόμη;Σχόλια