Παγκόσμιο σοκ: Ισχυρότατη πυρηνική δοκιμή στη Β. Κορέα

Παγκόσμιο σοκ: Ισχυρότατη πυρηνική δοκιμή στη Β. Κορέα

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν πάτησε το κουμπί.

Ενώ στην αρχή ανακοίνωσαν ότι έγινε σεισμός στην Βόρεια Κορέα, δεν ήταν τίποτα άλλο από την πέμπτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή και μάλιστα η ισχυρότερη μέχρι τώρα.

Λίγα λεπτά μετά τις 7 ώρα Ελλάδος η κρατική τηλεόραση της χώρας ανακοίνωσε την επιτυχή διεξαγωγή της πυρηνικής δοκιμής.

Η παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης στη Β. Κορέα χαμογελαστή ανακοινώνει τη δοκιμή
726357-17061274.jpg

Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε ότι είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους. Επίσης,  ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η έκρηξη από τη δοκιμή ήταν πολύ δυνατή και σύμφωνα με εκτιμήσεις της Σεούλ είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα.

Ένας ειδικός, ο Τζέφρι Λιούις του Middlebury Institute of International Studies, εκτίμησε ότι η ισχύς της δόνησης παραπέμπει σε μια πυρηνική κεφαλή 20 ως 30 κιλοτόνων.


Παγκόσμια αναταραχή

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ήταν εκείνο που κατέγραψε τον σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών κοντά σε πεδίο πυρηνικών δοκιμών, στα ΒΑ της Β. Κορέας.

Η Νότια Κορέα όμως ήταν εκείνη που από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για πυρηνική δοκιμή και οι αντιδράσεις ήταν άμεσες.

Η πρόεδρος της Ν. Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε συνομίλησε με τον Μπαράκ Ομπάμα και δήλωσε ότι η πυρηνική δοκιμή είναι μια «αυτοκαταστροφική» πρόκληση που δείχνει την «μανιακή αδιαφορία για την κίνδυνο» του Κιμ Γιονγκ Ουν που αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

726346-rwr43809.jpg

Ο Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» και έδωσε έμφαση στη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια των συμμάχων τους στην Ασία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτή η δοκιμή παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εγείρει μια σοβαρή πρόκληση για τις διεθνείς προσπάθειες κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.

Εντονη ανησυχία υπάρχει και στην Ιαπωνία, η οποία επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Β. Κορέα, ενώ ανακοίνωση καταδίκης εξέδωσε και η γαλλική προεδρία.

Σχόλια