Παγκόσμιος αναβρασμός από δοκιμή βόμβας υδρογόνου στη Βόρεια Κορέα (Pics & Vids)

Παγκόσμιος αναβρασμός από δοκιμή βόμβας υδρογόνου στη Βόρεια Κορέα (Pics & Vids)

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ (σύμφωνα με το αμερικάνικο USGS) σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (6/1/2016) στις 10:30 τοπική ώρα, (03:30 ώρα Ελλάδος) στη Βόρεια Κορέα, σε περιοχή που χρησιμοποιείται από το καθεστώς της χώρας για πυρηνικές δοκιμέςΕπίδειξη δύναμης από το βορειοκορεατικό καθεστώς η δοκιμή της βόμβας υδρογόνου.

korea

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε σήμερα με επιτυχία την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, σηματοδοτεί ραγδαία κλιμάκωση στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα,) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών», που κυβερνά τη χώρα, μετέδωσε η επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση.

Παράλληλα, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο «η Πιονγκγιάνγκ δε θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα όσο οι ΗΠΑ εμμένουν στην, -όπως χαρακτηρίστηκε- «επιθετική τους στάση». Η Βόρεια Κορέα «θα ενεργεί ως ένα υπεύθυνο πυρηνικό κράτος» και δεσμεύτηκε να μην κάνει χρήση των πυρηνικών της όπλων αν δεν παραβιαστεί η εθνική της κυριαρχία».

Τέλος, σημείωσε ότι δε θα μεταφέρει τις πυρηνικές της δυνατότητες σε άλλα κράτη.

Πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της χώρας, στην οποία έχουν επιβληθεί σχετικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ για το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα.

Οι πρώτη αντίδραση της Νότιας Κορέας

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα εντείνουν την παρακολούθηση της Βόρειας Κορέας μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ.

Πρόκειται για μια «σοβαρή πρόκληση» για την παγκόσμια ειρήνη, σημείωσε η Σεούλ, σύμφωνα με το Yonhap.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων η πρόεδρος της χώρας Παρκ Γκεούν Χίε συγκάλεσε σύνοδο του συμβουλίου ασφαλείας της Νότιας Κορέας μετά την ανακοίνωση της δοκιμής.

Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σήμερα το πρωί Σύνοδο προκειμένου να συζητήσει την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας για την πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής, όπως δήλωσαν διπλωμάτες του Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις που έκαναν στο Ρόιτερς, οι διπλωμάτες, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, σημείωσαν ότι η Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών πιθανότατα στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί σε τι είδους ενέργειες σχεδιάζει να προβεί το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

kim

Αυστηρή απάντηση από το Τόκιο

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η χώρα του θα δώσει αυστηρή απάντηση στην σημερινή πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, ο Άμπε πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να ανεχθεί την πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα.

Καταδικάζει ο Λευκός Οίκος αλλά επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για δοκιμή βόμβας υδρογόνου

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δε μπορεί να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας ότι πραγματοποίησε με επιτυχία τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου μικρού μεγέθους, αλλά σημείωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις σχετικές εξελίξεις.

«Μολονότι δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς αυτούς, καταδικάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε ξανά τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Πράις σημειώνει επίσης στην ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «προστατεύουν και να υπερασπίζονται τους συμμάχους τους» στην περιοχή και θα «απαντήσουν όπως αρμόζει σε οποιεσδήποτε βορειοκορεατικές προκλήσεις».

Βρετανία: “Σοβαρή παραβίαση» των αποφάσεων του ΟΗΕ

Η δοκιμή βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα θα συνιστούσε «πρόκληση που καταδικάζω ανεπιφύλακτα» και μια «σοβαρή παραβίαση» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, σε μήνυμά του στο Twitter κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Πεκίνο.

Κίνα: «Μια βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της αποπυρηνικοποίησης»

Μια δοκιμή πυρηνικής βόμβας από τη Βόρεια Κορέα έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της αποπυρηνικοποίησης, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα».

Το πρακτορείο σημείωσε επίσης ότι οποιαδήποτε πρακτική διαταράσσει τη σταθερότητα στη βορειοανατολική Ασία είναι «ανεπιθύμητη και απερίσκεπτη».

Τα σχόλια του πρακτορείου Νέα Κίνα δεν συνιστούν επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, αλλά θεωρούνται ότι αντανακλούν την επίσημη πολιτική της χώρα.

«Σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια»

Ο επικεφαλής διεθνούς οργανισμού παρατήρησης για την τήρηση της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών καταδίκασε με τη σειρά του την πυρηνική δοκιμή.

«Η ενέργεια αυτή συνιστά παραβίαση του παγκοσμίως αποδεκτού κανόνα κατά των πυρηνικών δοκιμών», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Λασίνα Ζέρμπο, επικεφαλής του Οργανισμού της Συνθήκης Συνολικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, ο οποίος επιβλέπει την τήρηση της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών.

«Συνιστά επίσης μια σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια