Παγκόσμιος «σεισμός» απο τα Panama Leaks

Παγκόσμιος «σεισμός» απο τα Panama Leaks

Ένα νέο παγκόσμιο σκάνδαλο έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες, αφού η Wikileaks, έδωσε στη δημοσιότητα, με την κωδική ονομασία «The Panama Papers», τα έγγραφά της δικηγορικής εταιρείας του Παναμά “Mossack Fonseca”, εκθέτοντας εκατοντάδες χιλιάδες φοροφυγάδες, για λογαριασμό των οποίων σε χρονικό διάστημα 40 ετών στήθηκαν χιλιάδες υπεράκτιες εταιρείες 

Ο Gerard Ryle, επικεφαλής του ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) ανέφερε πως τα ντοκουμέντα καλύπτουν τις καθημερινές πράξεις της Mossack Fonseca τα τελευταία 40χρόνια. Ο ίδιος τόνισε πως πιστεύει πως αυτό θα είναι το μεγαλύτερο πλήγμα στην ιστορία των offshore.

Tα ντοκουμέντα μεταδόθηκαν από την γερμανική Suddeutsche Zeitung, η οποία τα διαμοίρασε στο ICIJ. 107 μέσα ενημέρωσης σε 78 χώρες αναλύουν αυτή τη στιγμή τα ντοκουμέντα.

Aνάμεσά τους και ένας Έλληνας

Ανάμεσα στους χιλιάδες εμπλεκόμενους πελάτης της Mossack Fonseca η οποία έψαχνε «φορολογικούς παραδείσους» για αυτούς, είναι και ο πρώην συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου.

«Λίγο μετά από τον ερχομό του Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία, μετά τις εκλογές του Ιουνίου το 2012, ο Σταύρος Παπασταύρου, δικηγόρος με πολύχρονη παρουσία στη Νέα Δημοκρατία, τοποθετήθηκε από τον νέο πρωθυπουργό ως αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις», αναφέρεται. «Ενώ η δουλειά του αρχικά φαινόταν ασαφής, ο Παπασταύρου κατέληξε να γίνει επικεφαλής διαπραγματευτής του Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», συνεχίζει το ρεπορτάζ. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην εμπλοκή του στη λίστα Λαγκάρντ, όπου εμφανίστηκε με λογαριασμό 5,4 εκ. δολάρια.

Σημειώνεται πως ο κ. Παπασταύρου αναγκάστηκε να καταβάλει το πρόστιμο που του είχε καταλογιστεί από τις φορολογικές αρχές, ύψους 3,3 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή.

Οι δέκα τράπεζες με τις περισσότερες offshore στον κόσμο:

Σύμφωνα με το BBC τα εν λόγω έγγραφα συνδέουν τις δραστηριότητες της δικηγορικής εταιρείας με τουλάχιστον 72 αρχηγούς ή πρώην αρχηγούς κρατών.

7889e35adfa42e0da5f8f622a853051b7f5de6d5 1459707563 57015eab 620x348

Ανάμεσα στα ηχηρά ονόματα ξεχωρίζουν οι:

– Μαρίτσιο Μάκρι, πρόεδρος της Αργεντινής

– Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, πρωθυπουργός της Ισλανδίας

– Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας

– Πέτρο Ποροσένκο, πρόεδρος της Ουκρανίας

– Κόγιο Ανάν, γιος του πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν

– Ίαν Κάμερον, πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού

– Ναουάζ Σαρίφ, πρωθυπουργός του Πακιστάν

– Ιγιάντ Αλάουι, πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ

– Ραμί και Χαφέζ Μακλούφ, εξάδελφοι του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ

Δείτε το σχετικό διαδραστικό γράφημα με αναλυτικά στοιχεία γνωστών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση διεθνούς διαφθοράς στο εξής link.Σχόλια