«Πάγωσαν» τα χαμόγελα στο ΥΠΟΙΚ» -«Boυτιά» 513 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Ιουλίου

«Πάγωσαν» τα χαμόγελα στο ΥΠΟΙΚ» -«Boυτιά» 513 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Ιουλίου

«Τρύπα» 513 εκατ ευρώ έδειξαν τα έσοδα του Ιουλίου παρά τις αιματηρές περικοπές που για ακόμη μια φορά επιβαρύνθηκαν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Το καμπανάκι χτύπησε και τα χαμόγελα στο  ΥΠΟΙΚ «πάγωσαν» καθότι τα καθαρά έσοδα του Ιουλίου διαμορφώθηκαν στα 4,854 δις ευρώ έναντι στόχου 5,367 δις ευρώ, καταγράφοντας υστέρηση 0,56%, ενώ αν η σύγκριση γίνει με τα περσινά έσοδα, η υστέρηση φτάνει στο 3,49%.

Αν και στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν τα αναλυτικά στοιχεία από τα Τελωνεία, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι η μεγαλύτερη ζημιά έγινε από τα καύσιμα, απ’ όπου στο εξάμηνο είχε δημιουργηθεί «τρύπα» 170 εκατ. Ευρώ λόγω χαμηλότερης κατανάλωσης άρα και μικρότερων εσόδων ΦΠΑ και ΕΦΚ. Απώλειες εκτιμάται ότι υπήρξαν και από τα καπνικά, αφού μετά από το… τρελό στοκάρισμα του Ιουνίου είναι λογικό να ελαχιστοποιήθηκαν οι εκτελωνισμοί.

Η πρώτη ανάγνωση των στοιχείων αναδεικνύει την παράμετρο των αυξημένων επιστροφών φόρου, χωρίς όμως να μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα εάν απλώς οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ χαλάρωσαν (αντίστροφα μπορεί να πει κανείς ότι επιτάχυναν) τις διαδικασίες επιστροφών ή το ύψος των επιστρεφόμενων φόρων έχει υποεκτιμηθεί κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού.

Από τις αρχές του έτους η ΓΓΔΕ έχει πραγματοποιήσει επιστροφές φόρου 1,860 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος των επιστροφών ήταν στο 1,5 δισ. ευρώ. Η ίδια εικόνα καταγράφηκε και τον Ιούλιο οπότε και οι επιστροφές έφτασαν τα 388 εκατ. ευρώ έναντι 208 εκατ. ευρω που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, μια αύξηση, δηλαδή, της τάξης του 86,54%.

Ακόμα, όμως, και αν δεχθεί κανείς ότι ένα μεγάλο μερίδιο της «τρύπας» οφείλεται στις επιστροφές φόρων, εξακολουθούν να «περισσεύουν» 333 εκατ. ευρώ με πηγές να δείχνουν προς την κατεύθυνση των τελωνειακών εσόδων υποστηρίζοντας ότι οι εισπράξεις των εφοριών πήγαν σχετικά καλά.

Το παρήγορο στοιχείο είναι ότι στο επτάμηνο, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού κρατήθηκαν πάνω από το στόχο στα 25,811 δις ευρώ έναντι 25,550 δις ευρώ που απαιτούσε ο προϋπολογισμός. Τα δύσκολα όμως είναι μπροστά καθώς εντός Αυγούστου αναμένεται να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και -με τις συντάξεις κομμένες- ο φόρος θα πρέπει να αρχίσει να πληρώνεται από τον Σεπτέμβρη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2016, που ανακοινώθηκαν πριν μερικές ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 20,960 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 777 εκατ. ευρώ ή 3,8% έναντι του στόχου.

Σχόλια