Πάει για νέο ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός

Πάει για νέο ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός

Ανοδική είναι η πορεία του ελληνικού τουρισμού και φέτος με βάση τα στοιχεία που λαμβάνει ο ΕΟΤ καθημερινά, πηγαίνοντας ολοταχώς για νέο ρεκόρ, τόσο στις τουριστικές αφίξεις όσο και στα έσοδα, και το 2016.

Σε σημερινή ενημέρωση Τύπου, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, εξέφρασε την αισιοδοξία της για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, υπογραμμίζοντας ότι συνεχίζεται και αυξάνεται η δυναμική που καταγράφηκε από τις αρχές του 2016.

Εστιάζοντας στα πλέον πρόσφατα στοιχεία, η υπουργός ανέφερε ότι οι αεροπορικές αφίξεις στο πρώτο εξάμηνο του 2016 σημείωσαν αύξηση 4,4%, κάτι που μεταφράζεται σε 5,937 εκατομμύρια τουρίστες. Η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στις αφίξεις από τη Ρωσία με 22,7%, τη Μεγάλη Βρετανία με 8,6%, τη Γερμανία με 7,2%, τη Γαλλία με 6,9% και την Ιταλία με 4,6%.

Παράλληλα, σχεδόν το σύνολο των ελληνικών προορισμών κινούνται με θετικό πρόσημο στις αεροπορικές αφίξεις, εκτός από τα νησιά που δέχτηκαν και την πίεση από τις μεταναστευτικές ροές (Σάμος, Κως, Χίος και Μυτιλήνη).

Από τους δημοφιλείς προορισμούς, η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στην Κέρκυρα με 11,5% και ακολουθούν το Ηράκλειο με 11%, η Μύκονος με 11% και η Σαντορίνη με 10,5%. Σημαντική είναι και η αύξηση στην Καλαμάτα με 14,3% και το Άκτιο με 13%.

Πολύ σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης είναι αυτά που προέρχονται από την Ενιαία Αρχή Συντονισμού Πτήσεων, τα οποία, όπως σημείωσε και ο γγ του ΕΟΤ, Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, δημιουργούν αισιοδοξία για το πώς θα κλείσει η φετινή χρονιά.

Συγκεκριμένα, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις θα κινηθούν με ιδιαίτερα θετικά ποσοστά ανόδου, 8,9% και 10,1% αντίστοιχα. Για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», η αύξηση τον Ιούλιο αναμένεται να είναι στο 4,5%.

Στις αγορές-χώρες προέλευσης των τουριστών το ως άνω διάστημα, η Ιταλία ξεχωρίζει με άνοδο 22,5%, η Ρωσία με 24,5%, η Γαλλία με 13,9%, ενώ ειδική αναφορά έγινε και στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας.

Όπως τόνισε η πολιτική ηγεσία του τουρισμού, το Brexit δεν επηρέασε τα ταξίδια των Άγγλων προς την Ελλάδα, και οι αφίξεις στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου θα κινηθούν με άνοδο 3,7% προς την Ελλάδα.

Θετικά είναι και τα μηνύματα από την Τουρκία, που όπως τονίστηκε, τον Ιούλιο οι αεροπορικές αφίξεις από τη γείτονα χώρα θα είναι αυξημένες κατά 25,3% σε σχέση με πέρυσι.

Τέλος, καλά είναι τα νέα και από το «μέτωπο» της κρουαζιέρας, όπου στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου οι επιβάτες παρουσίασαν αύξηση κατά 21,6%.

 Σχόλια