Παλμύρα: Εικόνες από τις καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές

Παλμύρα: Εικόνες από τις καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές

Εικόνες από τη συριακή πόλη Παλμύρα, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτικής Κληρονομιάς της UNESCO, ώρες μετά την ανακατάληψή της από τον συριακό στρατό, αποκαλύπτουν τις ζημίες που προκάλεσαν στα μνημεία της περιοχής οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που έλεγχαν την περιοχή για 10 μήνες, από τον Μάιο του 2015.

Αν και οι ζημίες είναι σοβαρές, μεγάλο μέρος των ιστορικών ερειπίων δεν έχει πειραχθεί, ενώ ο επικεφαλής των υπηρεσιών αρχαιοτήτων της Συρίας, Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, σημείωσε ότι οι αρχές της χώρας «ανέμεναν το χειρότερο» και ότι «το τοπίο, γενικά, βρίσκεται σε καλή κατάσταση».

suria-palmura

Παράλληλα, όπως έχει γίνει γνωστό, εντός της ημέρας αρχίζουν οι έρευνες για την καταγραφή των καταστροφών στα μνημεία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, χαιρέτισε την ανακατάληψη της πόλης ως «σημαντική νίκη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Σημειώνεται ότι ο συριακός στρατός έχει ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της πόλης με τη βοήθεια των ρωσικών αεροπορικών πληγμάτων.

2

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, συνεχάρη τον Σύρο ομόλογό του για τη στρατιωτική του επιτυχία, ενώ, όπως τόνισε με νόημα το Κρεμλίνο, ο κ. Άσαντ γνωρίζει ότι δε θα μπορούσε να ανακαταλάβει την Παλμύρα χωρίς τη ρωσική βοήθεια.Σχόλια