Πανελλαδικές 2017: Οι αλλαγές και οι αντιδράσεις από τους μαθητές

Πανελλαδικές 2017: Οι αλλαγές και οι αντιδράσεις από τους μαθητές

Από νωρίς ξεκίνησαν οι αντιδράσεις αλλά και οι προετοιμασίες για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, που για πρώτη φορά αναμένεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο και μετά τις ενδοσχολικές, καθώς η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε αποφασίσει ότι από φέτος τα μαθήματα στα γυμνάσια θα διαρκούν μέχρι τέλη Μαΐου.

Παρότι ο Κώστας Γαβρόγλου δεν έχει ακόμα ανακοινώσει οριστική απόφαση, πιθανότερο θεωρείται ότι οι φετινές Πανελλαδικές θα ξεκινήσουν στις 6 Ιουνίου, την επομένη του Αγίου Πνεύματος.

Η πιθανή καθυστέρηση (πέρυσι είχαν ξεκινήσει 16 Μαΐου) έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση οργάνωσης μαθητών που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, οι οποίοι –σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα»- κατηγορούν τον Κώστα Γαβρόγλου ότι τους τρολάρει: «Η αλλαγή της ημερομηνίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων και η μετάθεσή τους μετά τις ενδοσχολικές έρχονται απλά να προσθέσουν ένα επιπλέον άγχος στους μαθητές της Γ’ Λυκείου που τρέχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ από το σχολείο στο σπίτι, μετά στο φροντιστήριο και πάλι από την αρχή. Την ίδια ώρα παρατείνει το κόστος για τις οικογένειές μας με πιο πολλά χρήματα για φροντιστήρια και ιδιαίτερα, μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το άγχος μας» λένε.

Πάντως και άλλοι μαθητές (π.χ. από τη Μαγνησία) υποστηρίζουν ότι οι υποψήφιοι που θα συμμετέχουν στις ενδοσχολικές εξετάσεις σε προηγούμενο χρονικό διάστημα από εκείνο των Πανελλαδικών θα παρουσιάσουν σοβαρή σωματική και ψυχική κόπωση, πράγμα ανασταλτικό για τη μετέπειτα απόδοσή τους στις κρίσιμες εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Επίσης, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν φέτος θα γίνουν και επαναληπτικές εξετάσεις – για όσους δικαιολογημένα απουσιάσουν τις ημέρες των Πανελλαδικών – ή θα καταργηθούν. Η αίτηση – δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές θα συμπληρωθεί από τους υποψηφίους εντός του Φεβρουαρίου. Για τον τρόπο, τη διαδικασία και το χρονικό διάστημα υποβολής της το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να εκδώσει σύντομα σχετική εγκύκλιο.Σχόλια