(Throwback) Παντελής Στυλιαράς: Ο Έλληνας που έφτιαξε το δικό του αγωνιστικό αυτοκίνητο

(Throwback) Παντελής Στυλιαράς: Ο Έλληνας που έφτιαξε το δικό του αγωνιστικό αυτοκίνητο

Της Ελένης Τσιάβο

Η δημιουργικότητα και η εφευρετικότητα δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των κολοσσιαίων επιχειρήσεων και κατασκευαστών του εξωτερικού.

Ζωντανή απόδειξη είναι ο έλληνας μηχανικός, ο οποίος κατάφερε να κατασκευάσει το δικό του αυτοκίνητο, εξ ολοκλήρου από την αρχή με… παλιοσίδερα.

Ο λόγος για τον Παντελή Στυλιαρά, έναν δραστήριο άνθρωπο που δημιούργησε ένα αυτοκίνητο ικανό όπως αφηγείται ο ίδιος, ώστε να τρέχει σε αγώνες το οποίο μάλιστα έχει προσπεράσει ακόμα και Porsche!
P1230073

Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ρωτήσαμε τον κ. Παντελή πως προέκυψε αυτή του η ιδέα και αν πίστευε ότι κάποτε θα κατάφερνε να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Μας εξομολογείται ότι το εν λόγω εγχείρημα ξεκίνησε ως μια πλάκα, σαν μια πρόκληση που έθεσε στον εαυτό του για να δει αν θα μπορέσει να φέρει εις πέρας το στόχο του. Άρχισε λοιπόν να μαζεύει εξαρτήματα από παλιά αμάξια που ήταν ουσιαστικά για πέταμα και έμεναν αναξιοποίητα στο συνεργείο του και άρχισε να τα συναρμολογεί κομμάτι- κομμάτι για να συνθέσει ένα νέο όχημα.

P1230040

Χωρίς τη στήριξη του κοντινού του περιβάλλοντος λοιπόν, καθώς όλοι πίστευαν πως απλά αστειεύεται, τους διέψευσε όλους το 2008 όταν και τελειοποίησε το «πρώτο ελληνικό αυτοκίνητο». Ενθουσιασμένος για το δημιούργημα του και επειδή δεν επιτρέπεται από την ελληνική νομοθεσία να το κυκλοφορήσει στους δρόμους, αποφασίζει να το δοκιμάσει στην πράξη, σε κανονικούς αγώνες ταχύτητας

537624_523307721027134_32561647_n

Το «φορμουλίδι» του , όπως το αποκαλεί ο κ.Στυλιαράς άρχισε να πηγαίνει τόσο καλά , να είναι ανταγωνιστικό και έφερνε πολλά τρόπαια στον ιδιοκτήτη του, από διάφορες διοργανώσεις…

P1230051

Ο συμπαθής μηχανικός δεν μένει όμως εκεί. Ξεκινάει να φτιάχνει και 2ο αμάξι! Όπως λέει χαρακτηριστικά στο e-reportaz, η κατασκευή του επόμενου αυτοκινήτου, ήταν πλέον ένα παιχνιδάκι για εκείνον! Γνωρίζοντας τις ατέλειες του πρώτου, φτιάχνει μετά από δύο χρόνια και το άλλο πάλι με δικά το έξοδα καθώς η πολιτεία ως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι απούσα.

P1230037

Χαμογελάει αινιγματικά σε ερώτηση μας για το εάν σκέφτεται να δημιουργήσει και 3ο φορμουλίδι. Σε αυτό το σημείο, εκφράζει όμως και το παράπονο του, καθώς όπως υποστηρίζει ποτέ δεν αναγνωρίστηκε από το κράτος ο τόσος κόπος που κατέβαλλε. Μας εξομολογείται ακόμη, ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα χρήματα και η δόξα αλλά το ότι θα ήθελε κάποια στιγμή να μεταφέρει τις γνώσεις του, σε νέους ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια αγάπη για τα αυτοκίνητα όπως για παράδειγμα να μιλήσει σε μια τεχνική σχολή, για να μείνει κάτι από όλη του αυτή την προσπάθεια και δημιουργία.

156566_720636861294218_596353757_n (1)

Θέλει τέλος, να περάσει το μήνυμα σε όλους, πως με λίγο πείσμα και υπομονή όλα είναι δυνατά!

Δείτε το βίντεο με το «φορμουλίδι» εν δράσει: Σχόλια