Παπαδήμος: Αναγκαία αλλά όχι αρκετή για την ανάκαμψη της οικονομίας η ελάφρυνση του χρέους

Παπαδήμος: Αναγκαία αλλά όχι αρκετή για την ανάκαμψη της οικονομίας η ελάφρυνση του χρέους

«Μία νέα συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στο συνέδριο του Fletcher School για την Ελλάδα, στη Βοστώνη.

Αναλυτικότερα, ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε κρίσιμης σημασίας μία συμφωνία για το χρέος, τόσο για τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και την επάνοδο την εμπιστοσύνης, αλλά και για τη συμμετοχή της Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Καθημερινή, ο ίδιος πρόσθεσε ότι για να ευοδωθεί το θετικό σενάριο για την ελληνική οικονομία, απαιτούνται ευρύτερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις, τόσο στις αγορές όσο και στους θεσμούς της χώρας.

Ειδική προτεραιότητα, όπως είπε ο κ. Παπαδήμος, πρέπει να δοθεί στην αναβάθμιση της «ποιότητας και της αποτελεσματικότητας» της δημόσιας διοίκησης, και ιδιαίτερα στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, τα δικαστήρια και το εκπαιδευτικό σύστημα.

Επίσης κομβικής σημασίας για την ανάκαμψη της χώρας, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, είναι η δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει υγιείς επιχειρήσεις.

Ο ίδιος είπε επιπλέον ότι η ανακεφαλαιοποίηση του περασμένου φθινοπώρου και τα νέα μέτρα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφαιρούν κάποια από τα χρηματοοικονομικά εμπόδια για την ανάκαμψη, ωστόσο προειδοποίησε ότι μένουν πολλά να γίνουν ακόμα.

Τέλος, ο κ. Παπαδήμος συνέδεσε τις θετικές προγνώσεις της κυβέρνησης και του ΔΝΤ για την ανάπτυξη με «την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών», ξεκινώντας από την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας παραμένει υψηλή.Σχόλια