Παραδοχή Κατρούγκαλου: «Στον αέρα η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό»

Παραδοχή Κατρούγκαλου: «Στον αέρα η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό»

«Στον αέρα» βρίσκεται η κρίσιμη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την πρώτη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι φαίνεται πως έχουν σειρά ενστάσεων για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Αρχικά, ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι διαβουλεύσεις για το ασφαλιστικό θα λήξουν έως την Κυριακή όμως το κλίμα ήταν πολύ διαφορετικό μετά τη λήξη της συνάντησης με τους θεσμούς.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης λοιπόν, οι δανειστές εξέφρασαν ενστάσεις για τέσσερα θέματα.

Η πλευρά των δανειστών επιμένει στη διασύνδεση εισφορών και παροχών, ουσιαστικά ζητώντας μείωση των συντάξεων δια της πλαγίας οδού, ενώ παράλληλα κρίνουν ότι το ύψος της εθνικής σύνταξης που προτείνει η Αθήνα είναι αρκετά υψηλό το ζητώντας να μειωθεί το ύψος της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ) και να υπάρξει συρρίκνωση και στα ποσοστά αναπλήρωσης για τις νέες συντάξεις.

Επιπλέον, διαφωνία υπήρξε και στην ποσοτικοποίηση των προτάσεων Κατρούγκαλου, το οποίο αποτελεί και ένα κρίσιμο ζήτημα δεδομένου ότι από την ποσοτικοποίηση των μέτρων θα κριθεί το δημοσιονομικό όφελος της μεταρρύθμισης.

ktrglsok
Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε μετά τη συνάντηση ότι σχετικά με τη διαφορά στους αριθμούς θα πρέπει να υπάρξει γρήγορη  γεφύρωση ώστε να μην δημιουργηθεί νέο δημοσιονομικό πρόβλημα στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης.

Να σημειωθεί ότι αφανές παραμένει το τοπίο και με τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, όπως αποκάλυψε ο κ. Κατρούγκαλος, την ίδια ώρα που οι δανειστές θέλουν να τεθούν επί τάπητος οι ελληνικές προτάσεις για το συνταξιοδοτικό των αγροτών αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις συζητήσεις  καθώς οι δανειστές είναι πολύ πιθανόν να θέσουν θέμα ομαδικών απολύσεων στην  διαπραγμάτευση, παρ’ότι ο κ. Κατρούγκαλος  ανέφερε πως το θέμα των εργασιακών αλλαγών θα τεθεί προς συζήτηση τον Μάιο.

Κοινός στόχος των δύο πλευρών είναι η ολοκλήρωση το  ταχύτερο δυνατό της πρώτης αξιολόγησης, με τις δύο πλευρές να σχεδιάζουν ένα εντατικό πρόγραμμα συναντήσεων σε βάθος τουλάχιστον επτά ημερών.

Τέλος, οι συζητήσεις αναμένεται να  συνεχιστούν και αύριο Πέμπτη, με δύο συναντήσεις. Η πρώτη θα αρχίσει στις 17:30 και θα έχει ως αντικείμενο τη μεταρρύθμιση του φορολογικού, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση για το αναπτυξιακό σχέδιο του αγροτικού τομέα, στις 19:30. Επιπλέον, στις 10:00 το πρωί, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μάξιμου με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, με αντικείμενο την εργαλειοθήκη μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει ο Οργανισμός.

θεσμοί

Τα ανοιχτά μέτωπα

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται όλα τα θέματα που εκκρεμούν, για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Τα βασικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων αφορούν στον προσδιορισμό του ύψους του δημοσιονομικού κενού και τον τρόπο κάλυψής του, στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς, στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, στις αλλαγές στο φορολογικό, στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και στην πλήρη ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ.

Σχόλια