Παραδοχή Βαρουφάκη: Με το «ΟΧΙ» δεν θα έχουμε σε καμία περίπτωση υπέροχη συμφωνία

Παραδοχή Βαρουφάκη: Με το «ΟΧΙ» δεν θα έχουμε σε καμία περίπτωση υπέροχη συμφωνία

Βέβαιος ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει συμφωνία και την Τρίτη θα ανοίξουν οι τράπεζες, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε συνέντευξή του στην El Mundo, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι πρόκειται να παραιτηθεί αν επικρατήσει το «Ναι», ενώ εξήγησε ότι η βεβαιότητά του για την επίτευξη συμφωνίας την επόμενη ημέρα πηγάζει από το γεγονός ότι διακυβεύονται πολλά. Ακόμη, κατηγόρησε τους Ευρωπαίους για τρομοκρατία. «Αυτό που κάνουν με την Ελλάδα έχει όνομα: τρομοκρατία. Αυτό που οι Βρυξέλλες και η Τρόικα θέλουν είναι το »Ναι», ώστε να εξευτελίσουν τους Ελληνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τη Δευτέρα θα υπάρχει συμφωνία είμαι απόλυτα σίγουρος. Η Ευρώπη χρειάζεται μία συμφωνία, η Ελλάδα τη χρειάζεται, οπότε θα την πετύχουμε», είπε ο κ. Βαρουφάκης στην ισπανική εφημερίδα. Αν επικρατήσει το «Ναι», θα έχουμε μία απόλυτα καταστροφική συμφωνία, συνέχισε, και ο εφιάλτης των διαπραγματεύσεων θα συνεχιστεί γιατί αυτή θα αφορά μόνο πέντε μήνες. Αν επικρατήσει το «Οχι» στο δημοψήφισμα, πρόσθεσε, ο κ. Τσίπρας θα έχει τα όπλα για καλύτερη διαπραγμάτευση.

«Μην με παρεξηγήσετε, με το »Οχι» δεν θα έχουμε σε καμία περίπτωση υπέροχη συμφωνία, αλλά δεν θα είναι τόσο κακή όσο αυτή που μας προτείνεται».

Ακόμη, ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητα ότι την Τρίτη θα είναι ανοιχτές οι τράπεζες. «Θα ανοίξουν, πιστέψτε με. Οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης θέλουν το »Ναι», αυτό είναι ξεκάθαρο. Αν το επιτύχουν, την επόμενη μέρα ο Μάριο Ντράγκι θα πατήσει το… κόκκινο κουμπί του ELA και οι τράπεζες θα ανοίξουν. Αν επικρατήσει το »Οχι», παρά τις απειλές, ο κ. Τσίπρας γρήγορα θα πάει στις Βρυξέλλες, θα πετύχει συμφωνία και οι τράπεζες επίσης θα ανοίξουν».

Οταν ρωτήθηκε πώς είναι τόσο σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία, ακόμη κι αν οι Ελληνες απορρίψουν την πρόταση, απάντησε: «Γιατί διακυβεύονται πολλά. Αν η Ελλάδα καταρρεύσει ένα δισ. ευρώ θα χαθεί. Είναι πολλά λεφτά για την ευρωζώνη».

Τέλος, επανέλαβε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν επικρατήσει το «Ναι». «Οπως έχω πει, προτιμώ να κόψω το χέρι μου αντί να υπογράψω μία συμφωνία που ξέρω ότι δεν είναι βιώσιμη. Αν βγει το »Ναι», θα παραιτηθώ από τη θέση μου τη στιγμή που θα βγει το επίσημο αποτέλεσμα», είπε. Οταν ρωτήθηκε αν αυτό θα ισχύσει και για την υπόλοιπη κυβέρνηση, με συνέπεια να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, απάντησε: «Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να μιλήσω για τους άλλους μόνο για μένα».

 Σχόλια