Παραίτηση με το νέο έτος (;) και πάμε σε εκλογές

Παραίτηση με το νέο έτος (;) και πάμε σε εκλογές

Του ΦΑΙΔΩΝΑ ΖΑΦΕΙΡΗ 

Ραγδαίες εξελίξεις με σενάρια επίσπευσης των εκλογών ακόμη και τον προσεχή Μάρτιο σηματοδοτούν οι τελευταίες κυβερνητικές κινήσεις αλλά και το ταραχώδες κλίμα στις τάξεις των ΑΝΕΛ μετά και την αιφνίδια παραίτηση (την Παρασκευή) του αντιπροέδρου του κόμματος, Παναγιώτη Σγουρίδη (η οποία πάντως δεν έγινε δεκτή) μετά τις δηλώσεις του για ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές οι οποίες συνομίλησαν με την «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αναφέρουν ότι θεωρείται θέμα ημερών (σ.σ. αμέσως μετά τις εορτές όπως έλεγαν χαρακτηριστικά) η παραίτηση του βασικού κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, ο οποίος βλέπει ότι δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος στο οποίο ηγείται να βρίσκονται σταθερά κάτω από το όριο του 3%.

Η «γενναία έξοδος» του υπουργού Πάνου αναμένεται να γίνει, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, με αφορμή τις δρομολογημένες εξελίξεις στην συμφωνία των Πρεσπών και την δημόσια τοποθέτηση των ΑΝΕΛ ότι σε περίπτωση έλευσης της στην ελληνική Βουλή τότε αυτομάτως θα αποσυρθούν από την κυβέρνηση με ότι αυτό και εάν συνεπάγεται. Και μπορεί κατά την διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης, πριν αρκετούς μήνες, Τσίπρα και Καμμένου να αποφασίστηκε ένα ιδιότυπο μορατόριουμ τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, ωστόσο είναι εμφανές πλέον ότι τα πολιτικά δεδομένα έχουν αλλάξει. Ο Πάνος Καμμένος συνειδητοποιεί –έστω και καθυστερημένα- ότι ο Ζάεφ δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με την αντιπολίτευση στην χώρα του καθώς κατόρθωσε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην Βουλή, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται δραματικά το πλεόνασμα χρόνου το οποίο θεωρούσε ότι είχε προτού προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις του. Άλλωστε η 15η Ιανουαρίου είναι η ημερομηνία ορόσημο  Από την άλλη φαίνεται να αφουγκράζεται και τα μηνύματα της κοινωνίας που συνοδεύουν το «Μακεδονικό ζήτημα» και κυρίως την μεγάλη δυσαρέσκεια που επικρατεί ακόμη και στην βάση των ΑΝΕΛ από την απόφασή του να μην ρίξει εξαρχής την κυβέρνηση αποτρέποντας την οποιαδήποτε δυνατότητα Τσίπρα και Κοτζιά να διαπραγματευτούν (αρχικά) και στην συνέχεια να υπογράψουν την συμφωνία των Πρεσπών.

Το μυστικό δείπνο που έδειξε παραίτηση

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο Πάνος Καμμένος δείπνησε μαζί με επιτελικά στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και στενούς του συνεργάτες. Το κλίμα ήταν εορταστικό, «ντυμένο» στο κλίμα των ημερών. Ωστόσο η συζήτηση, όπως ήταν αναμενόμενο, περιστράφηκε και γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις. Σε κάποιο σημείο της βραδιάς λοιπόν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας φέρεται να διεμήνυσε στους συνομιλητές του ότι αμέσως μετά τις εορτές και συγκεκριμένα την Πρωτοχρονιά θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις, με τον ίδιο να εγκαταλείπει την θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Μάλιστα στο ίδιο τραπέζι ακούστηκε ότι την θέση του θα αναλάβει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος εξέπληξε τους πάντες με τις σκληρές δηλώσεις που έκανε προ 20ημερου για την Τουρκία. Σκοπός, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, της συγκεκριμένης κίνησης του Πάνου Καμμένου είναι να δείξει σε μέρος του αποκαλούμενου πατριωτικού κοινού που αποτελεί την βάση των ΑΝΕΛ ότι είναι ανυποχώρητος στο θέμα που έχει προκύψει με την γείτονα χώρα καθώς και ότι η συγκεκριμένη κόκκινη γραμμή δεν πρόκειται να παραβιαστεί.

Η παραίτηση που δεν έγινε δεκτή

Στο μεταξύ μια δήλωση του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Σγουρίδη ότι “η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή αμέσως μετά την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια στις 15 Ιανουαρίου αλλά έναν ή και δύο μήνες αργότερα καθώς και ότι «μπορεί να υπάρξουν γεγονότα τα οποία να είναι απρόβλεπτα και να φτάσουν να μην ήρθε ποτέ η συμφωνία αυτή στο ελληνικό κοινοβούλιο”, αναφερόμενος ακόμη και σε θερμό επεισόδιο προκάλεσε τριγμούς στο κόμμα της συγκυβέρνησης. Λίγη ώρα αργότερα ο Πάνος Καμμένος με ανάρτησή του στο twitter μίλησε για θεωρίες φαντασίας οι οποίες ούτε βάση έχουν ούτε εξυπηρετούν την Ελλάδα. Το έμμεσο άδειασμα φαίνεται ότι ενόχλησε τον κ. Σγουρίδη ο οποίος φέρεται μέσω sms να έθεσε την παραίτησή του στην διάθεση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Η παραίτηση εν τέλει δεν έγινε δεκτή.

 

 


Σχόλια