Θα παραμείνουν αβοήθητοι;  – Ανανεώθηκε η θητεία των οικονομικών εισαγγελέων

Θα παραμείνουν αβοήθητοι; – Ανανεώθηκε η θητεία των οικονομικών εισαγγελέων

Ανανεώθηκε απο το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο η θητεία των οικονομικών εισαγγελέων κκ. Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρή. Στην ψηφοφορία μειοψήφισε μόνο  η κα. Θάνου Βασιλική με το σύνολο των θετικών ψήφων να ανέρχονται στις 10.

Η παραμονή τους σημαίνει αναγνώριση του έργου τους ενώ κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική απο νομικούς κύκλους, αφού οι δικογραφίες που εκκρεμούν στα συρτάρια των οικονομικών εισαγγελέων είναι κρίσιμες.

SOS από τους οικονομικούς εισαγγελείς
 
Με μία δραματική και απόρρητη επιστολή τους προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας αλλά και προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι οικονομικοί εισαγγελείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι είναι πολύ πιθανόν να μείνουν υποθέσεις (που μπορούν να αποφέρουν εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία) αδιερεύνητες λόγω ελλείψεως ειδικευμένου προσωπικού. Στους οικονομικούς εισαγγελείς είναι αποσπασμένοι μόνο 20 ελεγκτές, στους οποίους έχουν ανατεθεί προς έλεγχο χιλιάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος ενώ, όπως σημειώνουν, απαιτούνται τουλάχιστον άλλοι 300 (να είναι όμως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης). Δείτε, λόγω έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού, τι συνέβη στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. Από τα 2.026 ονόματα που περιλαμβάνονται σε αυτή έχουν ταυτοποιηθεί 1.750 ονόματα και έχουν βγει εντολές ελέγχου σε 478 περιπτώσεις. Από αυτές, αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια, έχουν κλείσει μόνο 50 από τους οικονομικούς εισαγγελείς και άλλες 50 από διάφορες εφορίες. Τα ποσά που έχουν εισπραχθεί είναι ασήμ

Ποιοι είναι οι οικονομικοί εισαγγελείς

Ο Παναγιώτης Αθανασίου γεννήθηκε το 1955 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα στις 11 Ιανουαρίου 1985. Ως εισαγγελέας έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις, όπως, μεταξύ άλλων, τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, το αντιπυραυλικό σύστημα TOR-M1, την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard, την υπόθεση της Interamerican International επί ιδιοκτησίας Δημήτρη Κοντομηνά που αφορούσε εξαπάτηση ομογενών από τη Νότια Αφρική και τη Γερμανία μέσω επενδυτικών συμβολαίων, την υπόθεση Ζαχόπουλου με το γνωστό DVD και την προμήθεια των φρεγατών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.

Ο Γαληνός Μπρης γεννήθηκε το 1953 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα στις 25 Μαΐου 1989. Είναι ο εισαγγελέας που πρότεινε τον Απρίλιο του 2012 την παραπομπή του Άκη Τσοχατζόπουλου σε δίκη για την υπόθεση της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» του έτους 2010 (χρήση 2009).
Επίσης, ο κ. Μπρης, ως εισαγγελέας έδρας είχε προτείνει την αθώωση των αθλητών Κεντέρη-Θάνου για το «σκηνοθετημένο ατύχημα, ψευδορκία και παρεμπόδηση ελέγχου ντόπινγκ» λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, καθώς και την ενοχή του Παύλου Ψωμιάδη για την πλαστή εγγυητική επιστολή, ύψους 550 εκατ. ευρώ της εταιρείας ΑΣΠΙΣ προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.Σχόλια