Παρασκευόπουλος: Έρχονται αλλαγές στη φιλοσοφία και την απονομή της Δικαιοσύνης – Τι προανήγγειλε

Παρασκευόπουλος: Έρχονται αλλαγές στη φιλοσοφία και την απονομή της Δικαιοσύνης – Τι προανήγγειλε

Αλλαγές στη φιλοσοφία και την απονομή της Δικαιοσύνης εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «το Σύνταγμα θα ίσταται και ουσιαστικά στην κορυφή της ιεραρχίας των κανόνων δικαίου», κάτι που σημαίνει πως «η τακτική τού να προτάσσεται ένα μνημόνιο ή ένας νόμος και να παραμερίζεται το Σύνταγμα δεν έχει θέση στην πολιτική και το έργο της Δικαιοσύνης», και ως εκ τούτου, «η προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας σε διεθνή κείμενα ή οδηγίες θα προχωρήσει με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και με στάθμιση των κοινωνικών αναγκών και πρωτίστως του Συντάγματός μας».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε σε ένα σαφώς ανεκτικότερο πλαίσιο απονομής της Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι «Απέναντι στο έγκλημα δεν έχει θέση μια πολιτική μηδενικής ανοχής», και προσθέτοντας ότι «Η Δικαιοσύνη θα είναι αυστηρή έναντι ενόχων για μεγάλα εγκλήματα και ανεκτική για τους μικροπαραβάτες».

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, οι φυλακές ανηλίκων «ουσιαστικά θα καταργηθούν και θα περιοριστεί δραστικά ο περιορισμός ανηλίκων 15-18 ετών ώστε να προβλέπεται μόνον για εγκλήματα ανθρωποκτονίας», ενώ οι καταδικαζόμενοι «ή δεν θα υπάρχουν ή θα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού» και θα μπορούν να συμβιώνουν μαζί με ενήλικες στις κανονικές φυλακές, με ιδιαίτερη πρόνοια για τις συνθήκες φύλαξής τους.

Ακόμα, ο κ. Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, έναν θεσμό που έκρινε «προβληματικό» καθώς «άλλαζε ποιοτικά την ποινή χωρίς η αλλαγή αυτή να βασίζεται σε δικαστική κρίση, οι όροι του ακουμπούσαν την πλειονότητα των κρατουμένων, ενώ και οι στερήσεις στην επικοινωνία των κρατουμένων έφταναν σε επίπεδα στερήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ωστόσο, στο ίδιο θέμα, διευκρίνισε ότι «αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρχουν πτέρυγες ειδικών συνθηκών φρούρησης στις κανονικές φυλακές».

Στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται και η προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών, με προσπάθεια τροπής κακουργημάτων σε σοβαρά τιμωρούμενα πλημμελήματα, καθώς και απεξάρτησης τοξικομανών εκτός των φυλακών, ενώ θα μελετηθεί και η «επιτυχημένη» προσπάθεια αποσυμφόρησης που υπήρξε την περίοδο 1993- 95 (επί υπουργίας Γ. Κουβελάκη).

Άλλα μέτρα που ανήγγειλε ο κ. Παρασκευόπουλος ήταν η μείωση του κόστους προσφυγής των πολιτών στη Δικαιοσύνη, η προώθηση της διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων της περιόδου της ναζιστικής κατοχής, η δρομολόγηση των εργασιών για αναθεώρηση του Συντάγματος, η διερεύνηση των πάσης φύσεως λιστών φοροφυγάδων, η αναθεώρηση των Σχεδίων Κωδίκων Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας και τέλος, η επέκταση του θεσμού του «συμφώνου συμβίωσης» και στα ομόφυλα ζευγάρια.
Σχόλια