Παρασκευόπουλος: «Σχετικώς ελαφρότερες» οι ποινές του πολυνομοσχεδίου για τη φοροδιαφυγή

Παρασκευόπουλος: «Σχετικώς ελαφρότερες» οι ποινές του πολυνομοσχεδίου για τη φοροδιαφυγή

«Σχετικώς ελαφρότερες» από τις ισχύουσες είναι οι ποινές που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή, παραδέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

«Με το περιεχόμενο αυτό το νομοσχέδιο, σχετικώς ελαφρότερο από την νομοθεσία που υπήρχε ως τώρα, βοηθά την εφαρμογή των ποινικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται «δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, αλλά απηχεί την βούληση της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Οι άξονες του νομοσχεδίου είναι α) ο προσδιορισμός των ποσών πέρα από τα οποία έχουμε κακούργημα ή πλημμέλημα και β) η περιγραφή των εγκλημάτων «ώστε ο πολίτης να ξέρει πότε κάνει κάτι που τον οδηγεί στη φυλακή».

Αναφερόμενος στον προσδιορισμό των ποσών ο κ. Παρασκευόπουλος επεσήμανε ότι «είναι ελαφρώς υψηλότερα τα ποσά, που σημαίνει ότι τιμωρούνται οι μεγαλοφειλέτες, ενώ οι άλλοι τιμωρούνται και πάλι, αλλά με διοικητικές κυρώσεις».

Τέλος, ως προς την αποσαφήνιση των εγκλημάτων, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σαφείς ορισμούς για την εικονικότητα και το πότε είναι αξιόποινη μία πράξη, η ευθύνη συμμετοχής στα εγκλήματα περισσότερων προσώπων (π.χ. στις εταιρείες).Σχόλια